Én milliard kroner - det er potentialet for Verdens Rigeste Landmænd, der er en forening med tilhørende, der er stiftet af Felix Stark.

- Jeg vil gerne være med til at gøre Danmark til verdens bedste fødevareland, forklarer Felix Stark, der er tidligere landbrugsjournalist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen bag foreningen er, at de danske forbrugere skal have muligheden for at støtte udviklingen af dansk landbrug, når de køber dagligvarer.

- Jeg tror på, at potentialet er én milliard kroner om året. Pengene skal gå til en fond, der støtter forskellige forsknings- og udviklingsprojekter for landbruget og fødevareerhvervet. Det primære mål er at få genskabt danskernes stolthed ved dansk fødevareproduktion, siger Felix Stark.

Rent lavpraktisk skal det eksempelvis fungere ved, at man på restauranter og i dagligvareforretninger vil få muligheden for at tage et kort med en stregkode på. Kortet er påtrykt et beløb, og når man betaler for sine varer eller sit måltid, støtter man så fonden med det beløb, man har valgt.

- Det er vigtigt, at projektet bliver præsenteret i den situation, hvor danskerne er i kontakt med fødevarerne, siger Felix Stark.

Provokerende navn

Foreningen Verdens Rigeste Landmænd holder stiftende generalforsamling i foråret, og medlemmerne tæller indtil videre alt fra almindelige landmænd over forskere og til lobbyister i organisationer som Dansk Industri og CARE Danmark. Felix Stark har arbejdet på projektet i fire år, foreningens navn er nøje udvalgt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan godt lide navnet, fordi det udfordrer folk på begge sider af debatten. Landbrugets kritikere mener, landmænd er rige nok i forvejen, og landbruget synes ikke de tjener nok. Men begge sider skal mindes om, at der hører mere til rigdom end penge, forklarer han.

Den nye forening har netop til formål at rumme begge fløje i landbrugsdebatten, og Felix Stark er godt klar over, at det kan blive en stor mundfuld at gabe over hele landbrugsdebatten.

- Det er virkelig en skyttegravskrig, hvor de ofte er de samme 20 faste stemmer, vi hører på begge sider af debatten. Men vi glemmer ofte det store tavse flertal, der har et stort ønske om, at Danmark fortsat skal være et stolt fødevareland.

Alligevel mener Felix Stark, at det godt kan lade sig gøre:

- Jeg tror på, at det kan lykkes. Foreningen og fondens formål er komme alles interesser i møde. Man kan ikke drive landbrug uden at påvirke omgivelserne, men vi har forudsætningerne for at skabe gode løsninger, der også kan eksporteres til hele verden. Pengene skal fordeles af en bestyrelse, og det er ikke vores opgave at diktere den ene form for produktion frem for en anden, siger Felix Stark og giver et eksempel på, hvad pengene fra Verdens Rigeste Landmænd kunne gå til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange danske svin har problemer med mavesår. Det har man vidst i 50 år, men der bliver ikke gjort nok ved det, fordi det koster penge. Det kan løses, men det koster. Det er sådan et projekt, som vi kunne give penge til.

Et landbrugsland

Verdens Rigeste Landmænd med Felix Stark i spidsen har fået foretaget en undersøgelse, der viser, at der er grundlag for, at foreningen kan samle penge ind til erhvervet.

- Danskerne vil gerne give penge til en udvikling af produktionsmetoderne. Vi er et landbrugsland, og det skal vi være stolte af, forklarer han.

Når det er nødvendigt med en ny forening, før erhvervet udvikler sig, skyldes det isærligt toen ting:

- Landbruget er udfordret af et dårligt image, der efter min mening har sat sig i sjælen på mange landmænd og holder mange unge mennesker væk fra erhvervet. Det gør det også stadig sværere for landbrugets organisationer at få politikere til at skabe de rammebetingelser, der skal til for at drive landbrug i Danmark. Derfor er der behov for at skabe et fællesskab mellem land og by, der opfylder begge siders ønsker, siger Felix Stark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at planen er, at det om et års tid skal være muligt for danske forbrugere at bidrage til foreningen i dagligvareforretningerne.

- Men det kræver, at der kommer flere medlemmer til, der vil hjælpe med at bære projektet igennem, siger Felix Stark.