Før sammenlægningen af Landbrugsrådet og Videncenter for Landbrug blev en realitet, var der to organisationer, som varetog hvert sit arbejdsområde.

Landbrugsrådet tog de politiske diskussioner, agerede brancheorganisation, lobbyvirksomhed og tog sig af erhvervets interesser indenfor de givne rammevilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Videncenter for Landbrug koncentrerede de sig om at indsamle viden og omsætte det til brugbar information for landmændene.

En struktur og en organisation, som havde sine meritter, mener Henrik Zobbe, fakultetsdirektør på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- I gamle dage før sammenlægningen, var der ikke nogen tvivl om, hvad der kom hvorfra. Efter sammenlægningen har vi set en række Seges-direktører som er meget aktive i forhold til at præge den offentlige debat. Det synes jeg er dybt forfejlet, siger Henrik Zobbe.

Med den nye struktur, som Seges præsenterede for nylig, forventer Henrik Zobbe ikke den store kursændring. Snarere tvært imod.

- Ejnar Schultz og Ivar Ravn som fremover skal stå i spidsen for de to ben i Seges har netop været de mest toneangivende i forhold til at sætte en politisk dagsorden fremfor en faglig. Seges er et fagligt hus og de skal understøtte erhverves konkurrenceevne og indtjening gennem faglig og saglig indsigt. Det er derfor vigtigt at ledelsen holder sig på denne sti for at undgå forvirring og sammenblanding. Derudover skal man huske på, at Anne Ahrnung jo sidder med i Landbrug & Fødevarers direktion. Det er naturligvis fornuftig med koordination, men det er vigtigt at undgå for meget politisk styring, siger Henrik Zobbe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke udelukkende kritik, Henrik Zobbe rejser af den nye struktur. Den fremtidige opdeling i Innovation og Business er ikke uden meritter.

- Jeg synes det giver god mening at strømline strukturen, så der er fokus på de kerneområder, Seges fremover skal arbejde med. Det skal de have ros for, siger Henrik Zobbe.

Mangel på samarbejde

Et område, som ikke modtager mange roser fra fakultetsdirektøren er derimod den måde, Seges samarbejder med de danske universiteter på.

- Det er paradoksalt, at man både på Seges' hjemmeside og i det materiale, de har udsendt, fokuserer entydigt på international forskning og internationale resultater. Ikke et eneste sted nævner de den forskning vi laver herhjemme, og det synes jeg er meget betænkeligt, siger Henrik Zobbe.

Den forskning, der foregår på de danske universiteter bliver ifølge Henrik Zobbe ikke brugt aktivt nok i Seges, og han ser et stort uudnyttet potentiale i, at de danske universiteter som oftest har størst fokus på danske forhold og danske sammenhænge i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er alt for lidt fokus på den forskning, vi producerer i Danmark. Det er paradoksalt, at Seges ikke benytter sig af muligheden for at inddrage og udvikle store dele af den viden, universiteterne i Danmark er med til at producere og som ofte er en viden på absolut højeste internationale niveau.