De radikale fremlagde mandag den 9. maj deres plan for fremtidens beskyttelse af vandmiljøet.

Planen som går under titlen "Grøn genopretningspakke" indholder fem konkrete forslag, som skal sikre beskyttelsen af det danske vandmiljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- så ser vi ingen anden udvej end at foreslå, at vi ruller landbrugspakken tilbage,

Ida Auken, landbrugsordfører Radikale Venstre

Normsætningen for kvælstof skal føres tilbage til samme niveau som før landbrugspakken, Randzonerne i de mest følsomme vandoplande skal genindføres, kravet om flere efterafgrøder skal genindføres og samtidig skal der være mere økologi som naturpolitisk virkemiddel - målet om at fordoble det økologiske dyrkningsareal skal genindføres.

- Når regeringen med landbrugspakken har valgt at fjerne al beskyttelse af vores grundvand - vel at mærke de bedste og billigste løsninger - så ser vi ingen anden udvej end at foreslå, at vi ruller landbrugspakken tilbage, siger landbrugsordfører for Radikale venstre, Ida Auken, til Maskinbladet.

Tre år for tidligt

Landbrugspakken giver de danske landmænd mulighed for at gøde mere. Allerede fra denne sæson. Det er forkert ifølge de radikale. De radikale har ikke tillid til, at de nye gødskningsregler, som foreskriver differentieret gødskning kommer til at fungere før tidligst om tre år.

- Gevinsten har landmændene fået allerede nu. Imens kommer det danske vandmiljø til at betale prisen. Det er ikke rimeligt, at regningen bliver sendt videre til skatteyderne, mens gevinsten tilfalder landmændene. Vi mener, at det er rimeligt, at dem der laver skaderne også er dem, der betaler for at få ryddet op, siger Ida Auken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøkrav ikke årsag

Den økonomiske krise i dansk landbrug er dyb og alvorlig. Og selvom de radikale anerkender, at der er et stort problem med danske landmænd, som går konkurs og må dreje nøglen om, mener de ikke, landbrugspakken hjælper på problemet.

- Det er ikke miljøkrav, der er skyld i danske landmænds krise. Det er en høj gældssætning og høje danske lønninger. Og landbrugspakken er ikke redningen for de mest trængte danske landmænd. Den betyder tvært imod, at de landmænd der er bedst stillet får mulighed for at tjene mere, siger Ida Auken.

Nye veje

I stedet for at lade landmændene producere mere af det, de i forvejen gør, mener de radikale, at der skal tænkes i nye baner for fremtidens landbrug. Både i forhold til hvordan man skal producere fremtidens fødevarer, men også hvordan man bedst muligt hjælper landbruget ud af krisen.

- Det handler i høj grad om at tænke nye tanker og udforske nye veje. Vi skal have fundet en måde at hjælpe gældssatte landmænd videre, og vi skal turde tænke anderledes i forhold til den måde vores landbrug er struktureret i dag. Og det er jeg overbevist om, at landmændene er positive omkring, forklarer Ida Auken.

Første skridt for de radikale bliver at rulle landbrugspakken tilbage for miljøets skyld. Næste skridt bliver, at komme med et samlet udspil, som skal sikre landbrugets fremtid. Derfor er flere radikale taget på inspirationsture rundt i Danmark for at lade sig inspirere af dem, der gør tingene anderledes. Senere på året vil partiet fremlægge deres plan for fremtidens landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele indholdet af "Grøn genopretningspakke" kan læses på Radikale Venstres hjemmeside her.