En Initiativgruppe blandt Sønderjysk Landboforenings økologiske landmænd var for nylig samlet for at afklare, om der er grundlag for at starte økologisk biogasproduktion. Initiativgruppen består af de økologiske producenter Flemming Skov, Jens Chr. Kjer, Niels Otto Lund og konsulent Niels Vitus Hampholt fra Syddansk Økologi.

? Vi kender tilsammen et par håndfulde landmænd, som er interesserede i at producere økologisk Biogas, - siger formanden for Syddansk Økologi, Flemming Skov og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så vi ved, der er en spirende interesse blandt økologerne. Vi kan også afsløre, at vi har været i positiv dialog med Sønderjysk Biogas i Bevtoft, om at etablere en økologisk linje.

Økologisk biogas er "win-win"

- Vi kan se nogle store fordele i at etablere økologisk biogasproduktion. Vi kan se fordele i at udnytte husdyrgødning og efterafgrøder med videre til at producere grøn biogas og økologisk biogasgødning med høj og velkendt værdi. Vi kan se muligheder i at anvende forskellige substrater og biprodukter i anlægget. Det kan eksempelvis være gylle, dybstrøelse, hønsemøg og også efterafgrøder og afpudsning fra græsmarker, som ellers ikke bliver udnyttet. Visionen er at udnytte alle disse forskellige råvarer til at producere økologisk biogas, som det ene produkt. Det andet produkt er afgasset biogasgødning, med kendt indhold af næringsstoffer, og som er nemmere at optage for planterne. Hertil komme at vi forventer højere udnyttelsesgrad af afgasset husdyrgødning og der desuden er mindre lugtgener ved udbringning. Det ligner en rigtig win-win mulighed, siger formanden for Syddansk Økololgi, Flemming Skov.