Mange landmandsfamilier lever på kanten af fallit, og det sætter et meget stort pres på dem.

- Det er umenneskeligt, og der er nødt til at ske noget meget snart for at ændre fundamentalt på den nuværende situation. Ellers giver det ingen mening for dem at forblive i erhvervet, konstaterer Søren Behrmann, chefrådgiver for økonomi i Vestjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger, at medlemmerne i hans forening de senere år har gjort rigtig meget for at effektivisere deres produktion. Blandt andet har de skåret omkostningerne helt ind til benet.

- Men et særdeles ringe bytteforhold grundet meget lave priser på svinekød og mælk kan de ikke selv gøre noget ved, supplerer Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

Lave afregningspriser

Søren Christensen er som formand slet ikke i tvivl om, at landmændene i et vist omfang selv har været med til at bringe sig i den nuværende klemme ved at gældsætte sig for meget.

- De meget lave afregningspriser har de dog ikke kunnet forudse, og det er helt ude af deres magt at gøre noget ved dem. Hvis det så bare er kortvarigt, at priserne er i bund, ville der være lys for enden. Men alt tyder på, at prisniveauet på svinekød og mælk forbliver lavt i lang tid fremover. Derfor skal politikerne og alle andre med indflydelse på landbrugets økonomiske situation nu beslutte, om de ønsker at bevare et vitalt erhverv. Tøver de, er der stor fare for, at landmændene forsvinder, og dermed taber vi et erhverv med væsentlig betydning for vores samfundsøkonomi og beskæftigelsen i yderområderne, siger han.

Stå sammen

De første til at levere en løsning af de nuværende problemer er selvfølgelig landmændene selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har tæt kontakt til landmændene og ved fra deres regnskaber, at de gennem en årrække har ydet en maksimal arbejdsindsats for at effektivisere og reducere deres omkostninger. Der er simpelthen ikke flere håndtag, de selv kan dreje på for at løfte sig ud af krisen, siger Søren Behrmann

Med andre ord skal der noget helt andet og mere gennemgribende til.

- Vores finansiering skal laves om, så vi kan låne penge over endnu længere tid, og eksempelvis bidragssatserne bør sænkes til et meget lavere niveau, foreslår Søren Christensen.

Han peger også på, at EU-støtten for 2015 kan udbetales allerede nu for at skabe lidt luft nu-og-her.

- Så er der lidt mere tid til at drøfte en bred løsning, der kan sikre en fortsat eksistens af svine- og mælkeproduktionen i Danmark, lyder hans opfordring.