LandboUngdom MidtVest og Familielandbruget VestJylland havde søndag den 7. juni inviteret regionale politikere fra alle nuværende partier i folketinget til valgmøde i en halmlade, hos Carsten Lindberg i Videbæk. Han havde omdannet sin lade til et forsamlingshus med halmballer som siddepladser. Carsten Lindberg er en af de få unge nyetablerede landmænd i Midt- og Vestjylland.

50 var mødt op

Mads E. Mortensen fra LandboUngdoms landsledelse varetog opgaven som ordstyrer til debatten, hvor 50 unge landmænd og andre interesserede var mødt op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik forklaret politikerne, at de er den største risikofaktor, når vi unge skal lægge et budget for et gårdkøb. For vi aner ikke, hvad de pludselig kan finde på at indføre af nye regler og vilkår. Men de fremmødte politikere var alle enige med os i, at der er brug for en langsigtet strategi for, hvad vi vil med dansk landbrug. Det er positivt, da vi har brug for at vide, hvad politikerne har tænkt sig, så kan vi hver især tage stilling til, om vi kan se os selv i det, forklarer Mads E. Mortensen, næstformand i LandboUngdom.

Spørg folk med forstand

Thomas Birkedal var en af de unge landmænd, der var mødt op for at udfordre politikerne på deres landbrugsviden.

- Et meget vigtigt område er generationsskifte, da vi i de næste ti år vil opleve en bølge af ældre landmænd, som gerne vil sælge deres ejendomme. Derfor er det vigtigt, at vi unge får nogle rimelige vilkår, og det synes jeg, at de forstod. Jeg opfordrede dem også til at tage os med på råd, for jeg synes, at de danske politikere er alt for dårlige til at spørge de rigtige til råds. Det er jo sådan, at når vi andre er i tvivl om noget, så spørger vi dem, der har forstand på tingene ? det kunne politikerne måske også prøve, siger Thomas Birkedal.

Minister med i høet

Panelet bestod af kandidater fra Midt- og Vestjylland: Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (A), Rasmus Vestergaard Madsen, økologisk landmand og kandidat for Enhedslisten (EL), Esben Lunde Larsen (V), Dennis Flydtkjær (DF), Steen Gade (SF) og Leif Mikkelsen (LA).

Formand for Familielandbruget VestJylland Lone Andersen var medarrangør af mødet, og hun var meget tilfreds med arrangementet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fik mulighed for at fortælle politikerne vigtigheden af, at der er et fornuftigt og gennemskueligt politisk klima, altså en forventning om stabilitet. Vi står her på Carstens ny erhvervede gård, og han har om nogen brug for at vide, hvad politikerne har tænkt sig med landbrugserhvervet. Men det er ikke kun de unge, vi der er i fuld gang har også brug for at få klar besked. Debatten gik rigtig godt, og vi kom hele vejen rundt i den politiske manege, og hørte alle partiernes bud på fremtidens landbrugspolitik, fortæller Lone Andersen, Formand for Familielandbruget VestJylland.