Ny tal fra Danmarks Statistik viser, at jordbrugets bytteforhold er forringet med 10,1 procent i første kvartal 2015 i forhold til samme kvartal sidste år.

Bytteforholdet er forholdet mellem priser på salgsprodukter og priser på forbrug og investeringer i produktionen. Ifølge Danmarks Statistik skyldes det ringere bytteforhold, at priserne på jordbrugets salgsprodukter faldt med 12,9 procent i forhold til samme kvartal sidste år, mens det samlede prisindeks for forbrug og investeringer kun faldt med 3,1 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mælk og svin

Faldet i priserne er mest markant for animalske salgsprodukter - især for mælk og svin. Tallene viser, at prisen for svin er faldet med 15,4 procent, mens mælk faldt med hele 26,6 procent. Kornprisen faldt med 12,4 procent, hvilket er stærkt medvirkende til forringelsen af indekset for de vegetabilske salgsprodukter.

For pelsproducenterne er der derimod anderledes positive takter. Her steg prisen med 18,8 procent i forhold til året før.

Udgifter faldet

Landmændenes udgifter er blevet en smule mindre fra første kvartal 2014 til første kvartal 2015. Prisindekset på forbrug og investeringer i alt er faldet med 3,1 procent, Danmarks Statistik skriver, at årsagen til faldet det seneste år især er faldende priser på foder, der faldt med 5,9 procent i forhold til første kvartal 2014, mens den afgørende faktor for faldet i forhold til fjerde kvartal 2014 skyldes energi, der faldt med 10,0 procent.

Se tal og info fra Danmarks Statistik HER