Landmændene haft travlt med at komme ud med vandingsmaskinerne. Til trods for dagens regnbyger viser den foreløbige opgørelse fra Videncentret for Landbrug, at der blandt kornafgrøderne i år har været et vandingsbehov, som er blandt de fem største de sidste 30 år. 

- 2013 kommer ind på en fjerde- eller femteplads, fortæller Søren Kolind Hvid, landskonsulent i Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.  Det har betydet travlhed hos mange landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det har været en hektisk periode for landmændene, og vandingsmaskinerne har været på overarbejde, siger Søren Kolind Hvid.

En sjettedel kan vandes

Ikke siden 2008 har vandingsbehovet været så stort, som det er i år. Det tørre vejr har delt sig i to perioder. Den første var fra slutningen af maj til midten af juni og den anden var i hele juli måned.

Men selvom det har været tørt i hele landet, er det ikke alle steder, at landmændene har haft travlt med at vande.

- Det er især i den vestlige del af Danmark, at landmændene anvender vandingsmaskiner, fordi der er sandjord. Sammenlagt er det cirka en sjettedel af landbrugsarealet i Danmark, som kan vandes, fortæller Søren Kolind Hvid. 

Vandingsbehovet er blevet opgjort af Videncentret for Landbrug de sidste 30 år. Det største behov var i 1992, mens de øvrige år i top fem er 1989, 2006, 2008 og altså nu 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behovet for markvanding varierer meget. I de seneste 30 år har det varieret fra 0 millimeter i 1987 til over 200 millimeter i 1992.