Lyt til artiklen:

Konsulent: Varieret høst med vårbyg som joker

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Høsten i det Midt-, Syd- og Sønderjyske er i gang, og efterhånden er vinterbyggen ved at være lukket, det fortæller Jesper Kjelde, der er planteavlskonsulent hos Sagro.

- Jeg tror de fleste har fået stjålet sig igennem. En del har høstet inden vejret blev helt vildt ustadigt, men størsteparten har stjålet sig til at få høstet færdigt. Der ligger også stadig halm derude mange steder, siger Jesper Kjelde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han hører om et stort spænd i udbytter i vinterbyggen, med alt fra 41 til 95 tønder på markniveau.

- Jordens evne til at holde på vandet, og om man har kunnet vande, har været altafgørende. Vandingen er udslagsgivende i år, konstaterer han.

Med hensyn til halmen er udbyttet i det store hele under normal, selvom der også her er udsving, og pæne udbytter nogle steder.

Slidsomt rajgræs

Med hensyn til frøgræs er det almindeligt rajgræs, der er mest af, og her er man endnu ikke i mål.

- Det er slidsomt for stort set alle. Det er lidt afhængigt at tidligheden, og nogle er færdige. Men langt de fleste slås med det endnu. Der er ret meget spild derude, og søndag var hård ved græsset, siger Jesper Kjelde, med reference til at flere områder fik 40 til 45 millimeter regn, der var hårdt ved frøene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at vurdere udbytter, men jeg tror ikke det er prangende. Meget er høstet utroligt vådt, og andre har høstet tørkepletter, vurderer konsulenten.

Fornuftig vintersæd

- jeg synes jo, at den vintersæd, der er tilbage ser fornuftig ud, siger Jesper Kjelde.

Han har i sagens natur endnu ingen landmænd der har høstet i vintersæden endnu, men han vurderer at den ser fornuftig ud rundt omkring.

- Indtil videre forventer jeg en rimelig høst i vintersæden. Jeg er spændt på når de går i gang i rugen, om det kan afregnes til brød. Det kan jeg have tvivl om, siger han, og fortsætter:

- Jeg er meget spændt på vinterraps og vinterhvede. Især rapsen er svær at bedømme, men jeg tror på en rimelig avl dér.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vårbyggen er joker

Som mange andre er Jesper Kjelde også spændt på udfaldet for vårbyggen.

- Det bliver den helt store joker, og der vil vi se spænd som i vinterbyggen, bare større. Igen på baggrund af jordens evne til at holde på vandet, og om man har vandet. For vårbyggen har virkelig lidt i den tørre forsommer, siger han.

Han er også spændt på kvaliteten af vårbyggen til malt, og samtidig ser han mange grønskud, der hvor der, hvor jorden er let eller hvor der ikke har været vandet.

- Og det vil komme til at drille. Både med fugt, men også med at vurdere hvornår man skal gå ind i marken, siger Jesper Kjelde, der peger på et lignende billede for havren, som han dog bemærker er en mindre artikel i hans område.

Gode kartofler og majs

Ser man på majs og kartofler, er der lovende takter i begge afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For majs kom vandet jo lige fem minutter i 12, og både majs og græs har nærmest fået sin anden ungdom nu. Vi mangler måske lidt mere varme til majsen nu når der skal sættes kolber, så det håber vi på, siger Jesper Kjelde.

En anden af de store afgrøder især i det midtjyske er kartoflerne, der også har det ganske udmærket for tiden.

- De er glade for vejret som det er nu. Vi fik dem godt nok etableret sent, men de har gode vejrbetingelser, og vi har også været fri af kartoffelskimmel indtil videre, meddeler konsulenten, der også har et generelt råd.

- Mange sammenligner med sidste år, hvor vi havde hvad jeg vil kalde et perfekt år. Der var god etableringstid, fin vækstsæson med lidt nedbør suppleret med vanding og vildt gode høstbetingelser. Samtidig fik vi perfekte udbytter og høje afregningspriser. Det kan man ikke bare sådan sammenligne med i år, afslutter Jesper Kjelde.

Konsulent: Der mangler udbytter, og man stjæler sig til høsten

Se også:

Konsulent: Der mangler udbytter, og man stjæler sig til høsten