De danske særregler på gødningsområdet er sat ud af kraft, så længe Bæredygtigt Landbrugs sag mod Fødevareministeriet og NaturErhvervsstyrelsen kører. 

Den konklusion drager Bæredygtigt Landbrug efter, at foreningens stævning af Fødevareministeriet og NaturErhvervsstyrelsen er blevet overført til Vestre Landsret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dermed er sagen blevet principiel. Det betyder, at ingen kan dømmes for at overtræde de danske særregler på gødningsområdet, så længe sagen kører, og så længe man ikke overskrider ”ligevægtsprincippet” i EU’s Nitratdirektiv, skriver Bæredygtigt Landbrug i en stort opsat annonce.

- Kendelsen er historisk, fordi de danske gødningsregler nu for første gang bliver testet af det danske retssystem, siger Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug.

Han opfordrer samtidig politikerne til at fjerne de danske særregler på gødning, inden staten lider det store nederlag ved retten.

Fjernelse af de danske særregler på gødningsområdet har længe været et af foreningens mål.

- De danske gødningsregler skulle have været fjernet for mange år siden. De er meningsløse og uvirksomme. De har været skyld i konkurser for tusinder af danske landbofamilier, og de har været årsag til en stor del af forarmelsen i og affolkningen af landbrugsområderne. De har været skyld i, at vi har mistet tusinder af arbejdspladser på landet, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen rejst oktober 2012

Bæredygtigt Landbrug stævnede i oktober 2012 Statenmed krav om, at de danske særregler for fastsættelse af normer for gødskning med kvælstofholdigt gødning blev erklæret ugyldige.

Begrundelsen for stævningen var:

"Bæredygtigt Landbrug har ved en grundig gennemgang af konsekvenserne af gødningsforbruget i Danmarkog Tyskland fundet frem til, at Danmark hvert år går glip af et udbytte svarende til syv milliarder kroner somfølge af danske særregler på kvælstofområdet. Det svarer til, at alle danske fuldtids landbrug i 2012 igennemsnit går glip af 505.303 kroner i indtægt, og derfor kræver foreningen, at reglerne erklæres for ugyldige".