Når Landbrug & Fødevarers primærside på tirsdag den 24. maj har valgt ny formand, venter der vinderen store udfordringer med at holde sammen på den store organisation, som rummer mange forskellige interesser, lige fra de store industrialiserede fødevarevirksomheder til den mest beskedne familielandbruger eller deltidslandmand.

Det kan umiddelbart synes som næsten uforenelige størrelser, og opgaven med at stå i spidsen for Landbrug & Fødevarer er derfor meget andet end at være bøndernes talsmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er også helt afgørende, at den nye formand formår at begå sig på Christiansborg. Lobbyarbejde er ikke noget, der kun skal foregå mellem embedsmænd fra Axelborg og Slotsholmen.

Når kursen udstikkes for forhandlinger og politiske udspil er det trods alt politikerne, der har det afgørende ord, selv om embedsmænd laver en stor del af det praktiske arbejde. Og når de afgørende beslutninger træffes på Christiansborg, er det politikerne, der sidder omkring bordet og indgår aftalerne.

De fleste er enige om, at den afgåede formand, Michael Brockenhuus-Schack, lykkedes med at balancere de mange opgaver - trods vanskelige odds indimellem.

Han var da også jævnligt udsat for kritik, særligt i sin første tid som formand, blandt andet fordi kommunikationen i forhold til baglandet ikke var ret tydelig. Set udefra så det ud som om, han fik justeret kursen. Men han nåede blot at få for kort tid til for alvor at vise det.

Spørgsmålet er, hvem af de nuværende formandskandidater, der kan løfte arven og både balancere de mange forskelligartede interesser igennem og samtidig være en stærk formand med primærlandmændenes opbakning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bliver et både spændende og afgørende valg, som kan få stor betydning for landbrugets fremtid.

Ganske vist ligner de formandskandidater hinanden af udseende, som det er blevet nævnt på et af valgmøderne forud for det ekstraordinære delegeretmøde.

Og ganske vist ser de ret ens på en lang række spørgsmål.

Men på enkelte felter er der forskel. Både i holdning og ikke mindst i stil og udstråling.

Og det kan være nogle af de forskelle, som bliver afgørende for succes eller fiasko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Marginaler gør som regel udslaget mellem vindere og alle de andre.