Det er en voldsom udvikling, kvægbruget har været igennem. For godt 50 år siden var antallet af mælkeleverende besætninger i Danmark knap 167.000. I april måned passerede antallet de 4.000, så der i dag kun er 3.925 mælkeleverende besætninger tilbage. Det viser beregninger fra Videncentret for Landbrug.

Til gengæld producerer en ko i dag mere end dobbelt så meget mælk, som den gjorde for 50 år siden – nemlig cirka 25 liter mælk om dagen mod cirka 12 liter dengang. Men selve besætningsstrukturen har også ændret sig markant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For 50 år siden bestod en gennemsnitsbesætning af ni køer – i dag har den 146. Alt i alt betyder det, at de 3.925 besætninger, som vi har i Danmark i dag, tilsammen leverer ligeså meget mælk, som der skulle 141.000 besætninger til for at levere i 1961.

At køernes ydelse er steget til over det dobbelte på 50 år skyldes blandt andet langt større viden omkring køernes fysiologi, fodring og ikke mindst deres pasning. Samtidig har der været en stor avlsfremgang, som også har betydet større ydeevne.

Skal man vægte de forskellige faktorers betydning for ydelsesfremgangen, skyldes omkring en tredjedel af fremgangen avl, en tredjedel bedre fodring og en tredjedel bedre pasning/management, vurderer Videncentret for Landbrug.