Efter kritik fra økologi-, forbruger- og miljøorganisationer, er regeringen nu klar med sin endelige Økologipolitiske vision. Planen er forbedret, men langt fra ambitiøs, mener Økologisk Landsforening.

- Planen vil bidrag positivt til udvikling af økologi, men den er ikke det markante politiske udspil, vi havde efterlyst.  Visionen mangler klare politiske signaler, og handlinger skubbes ud i fremtiden, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Evald Vestergaard kvitterer for forbedringer i planen, men er overrasket over, at regeringen efter et års arbejde er mere til nye analyser end til handling. Han savner især en mere markant indsats for fremme af økologisk eksport, produktinnovation, forbedrede forhold for økologer i EU's landbrugspolitik samt en klar målsætning for øko-andelen i det offentliges indkøb af fødevarer. 

- Regeringen brænder chancen for at udnytte økologiens muligheder som vækstsektor, eksporterhverv, og som redskab til at sikre rent drikkevand, mere natur, og forbedringer for klimaet. Vi havde også sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer spillet ind med en konkret strategi for styrket anvendelse af økologisk jordbrug i klima-indsatsen, samt i lokal beskyttelse af naturen og drikkevandsressourcer. Det har man kun i meget begrænset omfang handlet på, siger Evald Vestergaard.

Også positive tiltag

Evald Vestergaard kan dog også godt finde positive ting at sige om regeringens udspil.

- Ministeriet har trods alt lyttet på nogle punkter, fjernet noget af det værste og tilføjet lidt nyt. Det er vi glade for, siger Evald Vestergaard.

Han kvitterer for, at visionen vil:

Artiklen fortsætter efter annoncen


lette lokale miljøgodkendelser for økologiske landbrug, 

yde medfinansiering til investeringer paa de oekologiske landbrug

støtte udvikling af nye øko afgrøder, som klarer sig godt uden sprøjtemidler, 

øge rådgivning til restauranter, kantiner og offentlige køkkener, der ønsker mere økologi, 

sikre mere økologi i landbrugsuddannelsen. 

 

Evald Vestergaard er også positiv over for, at ministeriet droppede planerne om at brug nogle af de eksisterende økologieksport- og markedsføringsmidler til andre formål.