Selv om de ni sønderjyske landmænd, der deltager i projektet, kun har anvendt det nye GPS-styrede udstyr i denne vækstsæson, er konklusionen klar: Det er muligt at spare 10-15 procent på pesticiderne, når der anvendes intelligente maskiner.

- Måske kan besparelsen komme helt op på 25 procent, men det kræver en lidt længere tilpasning af blandt andet markplan og arbejdsrutiner med mere, mener deltager Jørn Andersen, der også peger på vejret som en faktor. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmand Peter Pørksen er tilfreds med, at udstyret giver ham nogle muligheder, som han ikke har haft før - og dermed også et positivt udslag på bundlinjen.

LHN, der står bag projektet, sendte sidste efterår 12 ansøgninger af sted til Fødevareministeriets pulje til ”miljøforbedrende investeringer i landbruget”.

Ansøgningerne resulterede i ni positive tilsagn med et samlet støttebeløb på 4,9 millioner kroner. Beløbet skulle bruges til indkøb af otte GPS-styrede sprøjter og en GPS-styret radrenser, der skal afprøves i en to-årig periode. 

Interessante erfaringer

Projektperioden fortsætter godt et år endnu, men de foreløbige erfaringer med det nye udstyr præsenteres på en demonstrationsdag den 30. september klokken 10.00-14.00 hos Jørn Andersen i Tønder.