Landmænd skal også handle samfundsansvarligt og tænke på kommende generationer, er devisen fra landbrugets hovedorganisation, Landbrug & Fødevarer.

Og når landmændene samtidig kan tjene på samfundssindet, er der ikke meget at betænke sig på, mener miljø- og naturchef Ulla Bækman fra Sønderjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landboforeningen har igangsat sine energitjek hos nogle af de bedrifter med nyere produktionsanlæg, så forventningen om, hvad det kan give at få gået sit energiforbrug igennem med en tættekam, ikke blev skruet alt for højt i vejret.

- Alligevel fandt vi på en bedrift ved Christiansfeld forslag til, hvordan energiforbruget kan sænkes med 33.000 kroner årligt, og på en gård ved Visby, anviste vi årlige besparelser på 30.000 kroner, siger Ulla Bækman.

Energibesparelser i foreningen

Sønderjysk Landboforening med knap 200 medarbejdere har i øvrigt selv smagt på sin medicin. På fire måneder har landboforeningen sænket sit eget elforbrug med 28.000 kroner ved blot at bede medarbejderne tænke sig om og slukke, hvor de kan. Der er for eksempel en del at hente ved at slukke for strømmen til hæve-sænke-arbejdsborde, når de ikke bruges.

Sønderjysk Landboforening har hentet besparelsen uden at foretage større investeringer end at få fremstillet mærkater til at klæbe op ved stikkontakterne. "Energirigtige vaner starter hér - SLUK!"

Artiklen fortsætter efter annoncen