Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Mange undervurderer krav om dokumentation ved byggeri

24. maj. 2022 | Indrykket af SAGRO I/S

Selv små afvigelser fra de tegninger, som i sin tid blev godkendt, inden byggeriet gik i gang, kan vise sig at blive en dyr fornøjelse.

Del artiklen:

Der er tre ting i livet, man kan regne med. De to første er selvfølgelig skattefar og døden. Og den sidste er godkendelse fra brandmyndighederne, når man har afsluttet sit byggeri.

Hvad end det er en ny stald, en tilbygning eller noget helt tredje, er nemlig der store krav om dokumentation for, at alle regler er overholdt.

 - Mange undervurderer dokumentationsdelens omfang. Den del skal være 100% på plads, før man kan få tilladelse til at tage sin bygning i brug, siger Tina Søndergaard Kristensen, der er bygningsrådgiver hos Byggeri og Teknik, som ejes af bl.a. SAGRO. 

Som noget relativt ny skal man f.eks. også indsende billeder af bestemte, relevante steder i sit byggeri, og der er en del papirer, som også skal udfyldes korrekt.


Afvigelser kan blive meget dyre

Hvis det kniber med den afsluttende dokumentation, kan det vise sig at blive et problem for bygherren. 

Ofte laver man en tidsplan for byggeriet, og til sidst kan man opleve, at bank eller kreditforening står og rykker for, at man kan tage bygningen i brug. Men hvis man har sjusket med det afsluttende dokumentationsarbejde, kan det udskyde datoen for, hvornår man kan tage den nye bygning i brug. 

 - Det kan være ret ubehageligt at opleve, men der er ikke noget at gøre, selv om alt er bygget, som tegningerne foreskrev. Dokumentationsarbejdet skal gøres grundigt. Vi har desværre oplevet flere, som blev negativt overraskede over arbejdsmængden og tidsforbruget, siger Tina Søndergaard Kristensen.

Endnu værre kan det blive, hvis man ikke har fulgt de på forhånd godkendte tegninger. Selv små afvigelser kan vise sig at blive en dyr fornøjelse. Også selv om man f.eks. kun har flyttet eller undladt en dør, fordi man troede, man kunne spare penge ved det. Det kan også være, man har valgt at isætte en hejseport i stedet for en skydeport. Den går heller ikke, hvis det er en flugtvej.

Sådanne afvigelser kan potentielt betyde, at hele byggeriets godkendelse bortfalder, selv ved små ændringer. 

 - Førhen var det nok lettere at få tilgivelse for at have ændret ift. de første tegninger, men sådan er det ikke mere. Så de få penge, man måske sparede ved at flytte en dør, kan vise sig at blive endog meget dyre, siger hun.

Og dermed er man ude i, at man endnu en gang skal have håndværkerne i gang, så f.eks. døren flyttes tilbage til det oprindelige sted.  

 - Dermed skal man igennem godkendelsesprocessen endnu en gang. Alt sammen med det resultat, at byggeriet er blevet markant dyrere end først antaget. Djævlen ligger i detaljen, og derfor kommer vi meget gerne ud og hjælper med at indhente den nødvendige dokumentation, siger hun.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter