Dyrevelfærden i kompoststalde er høj, og i Kentucky bygges næsten alle nye kvægstalde som kompoststalde. Mindre ammoniaktab og jordforbedrende egenskaber er blandt sidegevinsterne ved kompost - ikke kun fra stalde. Nyt projekt følger forskellige komposteringsmetoders indvirkning på jordbundsfrugtbarhed over tid.

I slutningen af august satte verdenseliten af forskere i kompoststaldsystemer hinanden stævne i Danmark. De besøgte de to mælkeproducenter Wiebren Benedictus og Mads Helms, der begge har kompoststalde til en del af deres køer. Noget af det, som var i fokus, var kompostens jordforbedrende effekt, som især virker godt på sandjord.

I projektet "Jordforbedring med komposteret flis" undersøger Faglig Afdeling i Økologisk Landsforening og landmænd den jordforbedrende effekt af forskellige typer af kompost, komposteringsmetoder og tildelingsniveau i marken.

50 tons pr. hektar

Et af forsøgene foregår hos Mads Helms, hvor det komposterede træflis og gødning fra stalden er tildelt forsøgsparcellen i en mængde svarende til 50 tons pr. hektar.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind