Hvis du oplever akutte og uforklarlige dødsfald hos dine køer, kan det skyldes JHS (Jejunal Hemorrhage Syndrome).

JHS medfører indre blødning i tyndtarmen og stærkt påvirket almenbefindende. Det er et stigende problem og en underdiagnosticeret sygdom, idet diagnosen kun kan stilles med sikkerhed ved obduktion.

Det ligner køer med forgiftning eller fordøjelsesforstyrrelse.

Køerne er meget nedstemte, har tydeligvis smerter, og der er ophørt vom- og tarmmotorik. Køerne har indsunkne øjne, og er spændte i bugen. De har mørkfarvet gødning (eventuelt blodig), der kan være meget tynd eller tør og sparsom.

Køerne behandles typisk med hypertonisk saltvand i blodet, smertestillende medicin, magnesiumtrisilikat og mave/tarm stimulerende behandling. Behandlingsresultaterne er dog skuffende, idet 70-80 procent af JHS-køerne dør inden for et til to døgn.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I nogle tilfælde udvikler sygdommen sig så akut og så voldsomt, at der ikke ses symptomer før død.

Obduktionsfundene er meget karakteristiske. I et område af tyndtarmen, der er tydeligt afgrænset fra normal tyndtarm, forekommer der blødninger i tarmens slimhinde. Udenpå er tyndtarmen blåsort og udspilet at se på.

Det kan ikke udelukkes, at der er flere faktorer, som vi endnu ikke kender til, der spiller ind ved udvikling af JHS.

Vi bør obducere køer, der dør akut og af ukendte årsager for at afklare sygdommens omfang på landsplan, og for at blive klog på eventuelle øvrige sammenhænge ved sygdomsudviklingen i den enkelte besætning.

Læs hele artiklen i Bovi som udkommer fredag d. 19 juni.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.