Abonnementsartikel

Ny forskning på Foulum viser, at opstaldning af halte køer i sygeboks betyder hurtigere bedring.

Loven kræver, at alle kvægbesætninger har mulighed for at sætte syge og tilskadekomne dyr i sygeboks. Men giver det mening at sætte halte køer i en sygeboks - og hvordan foretrækker koen, at sygeboksen er indrettet? Det er nogle af de spørgsmål, som seniorforsker Peter Thomsen fra Institut for Husdyrvidenskab, Foulum, giver svar på i forbindelse med Kvægkongressen.

- Vi kan allerede nu røbe lidt: Halte køer har gavn af at komme i sygeboks ? og de har også en helt klar mening om, hvordan sygeboksen skal se ud, siger Peter Thomsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et indlæg på Kvægkongres 2020 vil Peter Thomsen, Aarhus Universitet, Vagn Lindy Petersen, mælkeproducent ved Skjern og Peter Raundal, specialkonsulent, Seges, fortælle hvordan man i praksis kan indrette og anvende sygebokse, og hvilken gevinst man opnår ved at opstalde de rigtige køer i boksen.

Projektet er lavet af Aarhus Universitet med finansiering fra Mælkeafgiftsfonden.

Sunde klove

Seniorforsker Peter Thomsen står sammen med ph.d-studerende, Kurt Bach, også bag en andet indlæg på kvægkongressen mandag om sunde klove omkring kælvning. Under indlægget vil man kunne blive opdateret på den nyeste viden om, hvad der sker inde i kloven omkring og lige efter kælvning.

Få gode råd til, hvordan man forebygger hornrelateret klovlidelse, og hvilken betydning klovbeskæring har ved goldning og risikoen for at koen udvikler sålesår i den efterfølgende laktation.