Abonnementsartikel

Opstaldning i sygeboks er til gavn for halte køer. Det viser en undersøgelse, som er gennemført i et samarbejde mellem Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet og Seges.

Halthed blandt malkekøer er et omfattende problem i malkekvægsbesætninger verden over og er forbundet med forringet dyrevelfærd. Halte køer kan have sværere ved at konkurrere med de øvrige køer i besætningen om adgang til for eksempel foder, vand og gode liggepladser, skriver Institut for Husdyrvidenskab.

- Derfor er det også nærliggende at forvente, at halte køer kan have gavn af at blive opstaldet i en sygeboks, hvor der typisk er et blødere underlag, færre køer og mindre konkurrence om ressourcer, fortæller seniorforsker Peter Thomsen, Institut for Husdyrvidenskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I projektet blev det undersøgt, om halte malkekøer, der blev opstaldet i sygebokse med dybstrøelse, kom sig hurtigere sammenlignet med malkekøer, som blev gående sammen med de øvrige køer i den "almindelige" stald.

Der indgik i alt 168 halte malkekøer fra fem forskellige besætninger i forsøget. Hver besætning blev besøgt én gang ugentligt og halte køer blev undersøgt i en klovbeskæringsboks, klovbeskåret efter behov og tilfældigt fordelt ud på én af følgende to behandlinger:

- Behandlingsgruppe: opstaldning i sygeboks.

- Kontrolgruppe: standard opstaldning med besætningens øvrige malkende køer.

- Vores resultater viser klart, at hvis man tilgodeser de halte køer med sygebokse med et blødt underlag, så er der positive effekter at hente på køernes helbredelse. Typisk sætter landmænd kun de mest halte køer i sygebokse, men vores resultater indikerer, at også de knapt så dårligt gående køer kan have gavn af at komme i sygeboks. Denne type forskning kan vi kun lave med stor hjælp fra velvillige landmænd, som er med til at frembringe spændende forskningsresultater, siger Peter Thomsen, Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om behandlingen i sygebokse.