Der har i mange år været opmærksomhed på udnyttelse af gyllens næringsstoffer. Men under praktiske forhold er det ikke altid nemt at gøre det optimale. Men nu er det blevet nemmere at få det hele med i alle år.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi har fordel af at bruge Vizura i gyllen, når vi kører den tidligt ud, forklarer Jens Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med sin far, Bent Leif Jensen, ejer og driver han Gårdsted Højgård I/S ved Løgstør med 550 hektar og 550 DH-køer.

Inden længe begynder de at udbringe store mængder gylle til blandt andet majs og vårbyg.

De går efter at få mest muligt ud af gyllens indhold af kvælstof, fosfor og kalium selv nu, hvor normen for kvælstof er øget. Kvælstoffet i gyllen er nemlig billigere end det kvælstof, der kan købes i handelsgødning.

Pæne merudbytter

Interessen på Gårdsted Højgaard for at bruge nitrifikations-hæmmeren Vizura er øget efter, det har vist sig, at der er pæne merudbytter at hente.

Han fortæller, at der i et stort anlagt forsøg på gården i 2016 blev opnået et merudbytte på 1.600 FE pr. hektar ved at bruge en kombination af Vizura og Opera.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Vizura blev brugt alene, var merudbyttet 1.300 FE pr. hektar, og hvor der kun blev kørt med Opera, var merudbyttet 1.000 FE pr. hektar.

I 2016 var der i alt 175 hektar med majs, men høsten var så god, at arealet i år er sat ned til 90-100 hektar. Gennemsnittet var et udbytte på 13.500 FE pr. hektar.

- Her i 2017 vil vi bruge Vizura på al den letteste jord, hvor vi ved, at udvaskningen kan blive meget stor ved overskudsnedbør tidligt på året.

- Det er en billig forsikring, mener Jens Jensen.

Tidlig udbringning

Men tidlig udbringning af gyllen i februar, marts og starten af april kan betyde, at dens indhold af kvælstof forsvinder, før planterne når at optage det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den største trussel mod en effektiv udnyttelse er meget nedbør og sen såning, forklarede planteavlskonsulent Erik H. Bjergmark fra Sagro på et erfaringsmøde 16. januar 2017 på Gaardsted Højgaard ved Løgstør.

Men der var dog et godt råd til at få maksimal udnyttelse af gyllens indhold af kvælstof.

- Det er konsekvent tilsætning af Vizura til den tidligt udbragte gylle, og det er en billig forsikring, fastslog landmand Henning Ravn på mødet.

Den holdning bakkede planteavlskonsulent Erik H. Bjergmark op om.

Våde år og N-effekt

Mange kvægbrugere og svineproducenter er nødt til at udbringe gylle tidligt for at undgå overløb fra gylletankene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er sådan set også fint, fordi arbejdsbyrden bliver fordelt over en længere periode. Desuden kan udkørslen så ske, inden jordbearbejdning og såning for alvor går i gang i foråret.

I 11 ud af 20 år kommer der så meget nedbør i foråret, at der er et overskud.

- Det betyder, at der sker udvaskning af kvælstoffet, så planterne ikke kan få fat i det, forklarede Erik H. Bjergmark.

Uheldigvis er det ikke til at vide i februar og marts, om der kommer meget nedbør i april og maj, hvor væksten i markerne med vårsæd, majs og roer endnu ikke for alvor er kommet op i gear. Ved at tilsætte to liter Vizura pr. hektar til den udbragte gyllemængde kan tabet af kvælstof dog bremses effektivt. Flere og flere maskinstationer tilbyder tilsætning af Vizura, enten i forbindelse med oprøring af gylletanken før udkørslen eller i forbindelse med udkørslen.

Hæmmer bakterier

Med ved erfaringsmødet var også Just Bach Andersen og Ivan Brendstrup fra BASF A/S. De havde hvert et indlæg, hvor de fortalte om de forskellige egenskaber ved Vizura, som virksomheden markedsfører i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Især er det interessant at vide, at Vizura virker på de bakterier i jorden, der omdanner ammoniumkvælstof (betegnet NH4) til nitratkvælstof (betegnet NO3).

Planterne kan optage begge former for kvælstof. Den store forskel på de to kvælstof former er, at NH4 bindes til partikler i jorden, mens NO3 findes opløst i jordvæsken og derfor let udvaskes - især når der er meget nedbør. Det gælder på alle typer jord, men er mest udtalt på lettere jord.

Når gyllen udbringes tidligt, og jordtemperaturen kommer over otte grader, begynder bakterierne straks at omdanne gyllens indhold af NH4 til NO3.

Majs starter sent

Majs er en afgrøde, hvor der først sker en betydelig kvælstofoptagelse fra sidst i juni, når majsen for alvor begynder at vokse. Derfor kan det ikke-bundne kvælstof let udvaskes, hvor der er et overskud af nedbør.

Vizura i en dosering på to-tre liter pr. hektar hæmmer bakteriernes aktivitet så meget, at omdannelsen fra NH4 til NO3 sker meget langsomt og først går i gang længe efter udbringningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemt at bruge Vizura, som kan iblandes gyllen ved oprøring af gyllebeholderen inden udbringning eller med doseringsudstyr i forbindelse med udkørslen.

Udover brug i majs kan Vizura også sikre en bedre udnyttelse af gyllen og et højere udbytte i vårbyg og græs.