Det er altid let at se tilbage, men det er måske nok mere interessant at rette blikket fremad.

Derfor har Maskinbladet bedt en række topfolk i dansk landbrug svare på nogle spørgsmål om deres forventinger for landbruget i 2017. Her kan du se, hvad Jan Toft Nørgaard, næstformand for Arlas bestyrelse, svarede:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvilke tre ord ville du bruge til at beskrive dine forventninger til 2017 for landbruget i Danmark - og hvorfor?

Forventningsfuld, fordi det lige pt ser ud til, at fødevarepriserne er i bedring, og landmanden nærmer sig et punkt, hvor han kan honorere de omkostninger, der er ved at producere fødevarer.

Forskellighed, fordi jeg forventer, at diversiteten i fødevareforbruget bliver større, og at vi kommer til at se flere nye trends indenfor fødevarer.

Realisme, både i forhold til økonomi og samfundsdebatten. Økonomisk tror jeg, at priserne retter sig til, men det er ikke sikkert, at det fortsætter. I forhold til samfundsdebatten, skal vi have en realisme ind i form af fakta.

Hvilket landbrugsemne kommer til at dominere den politiske debat i 2017?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg tror, at klimadebatten kommer til at dominere. Klimakommissionen er netop kommet med en rapport, og klimaet er et emne, der berører landbruget. Det er utroligt vigtigt, at vi som landbrug forholder os til det, og løser klimaudfordringerne med frivillighed frem for tvang og afgifter.

Hvad ser du som landbrugets største udfordringer i 2017?

Den største udfordring bliver at få faglighed ind i samfundsdebatten, så vi kan skabe respekt og accept omkring det, som landbruget kan levere og erhvervet generelt.

Hvilke muligheder for vækst - både i erhvervet og for den enkelte landmand - ser du åbne sig i 2017?

En af de nye dagsordener bliver diversitet, for vi har fået nogle forbrugere, som ønsker at vide, hvor tingene kommer fra. I årene fremover tror jeg, at efterspørgslen bliver mere præget af diversitet, og det giver mulighed for at skabe større værdi hjemme på gården. Man kan eksempel skabe merværdi ved at producere produkter som GMO-fri mælk eller Hømælk. Det betyder, at en øget produktion fremover ikke er den eneste måde at skabe øget værdi på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan kommer landbruget til at mærke effekten af Landbrugspakken i 2017?

Det er helt sikkert, at vil kunne mærke, at vi kan begynde at producere grovfoder i en helt anden kvalitet. Der vil være mere protein i afgrøderne, når vi kan gøde optimalt. På den måde kan vi få størst mulig værdi ud af grovfoderet, hvilket betyder mindre behov for importeret protein. Det kommer til at give bedre økonomi hjemme på gården og samtidig også et forbedret klimaaftryk.

Hvordan er situationen i dansk landbrug ved udgangen af 2017 sammenlignet med nu (udgangen af 2016)?

2016 har været et miserabelt år, og jeg håber og tror, at vi ved udgangen af 2017 har en mælkepris, der gør, at vi kan få omkostningsdækning og måske få dækket nogle af de huller, vi har skabt, inden den næste krise kommer - og den kommer - så vi kan få skabt en økonomisk buffer.