Polske Unia er næsten full-line inden for redskaber til jordbearbejdning, sprøjter, kunstgødning, husdyrgødning og græsmaskiner. I Danmark har Unia i længere tid været kendt for plove og discharver, men nu har Jens Lübeck ApS, som er den danske importør af de polske maskiner, valgt at få den første staldgødningsspreder hjem fra Unia.

- Vi kører rundt med en demonstrationsmaskine her i foråret 2016, og maskinen skiller sig ud på markedet på flere områder, fortæller Jens Peter Lübeck:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Blandt andet er de to lodrette valser på sprederen let at afmonterer, for i stedet at monterer to vandrette valser med spredetallerkner. Valserne sidder i et form for modul, hvor der faktisk kun skal løses fire bolte i top og bund på hver valse, samt en udskiftelig kraftoverføringsaksel.

- Det giver en fordel for eksempelvis maskinstationer, som kan omstille sprederen til forskellige opgaver, fremhæver Jens Peter Lübeck.

Begge typer valser er fremstillet af Hardox 400 stål.

Stor dækmontering

Sprederen kan rumme 16 ton svarende til 20 kubikmeter, og kassen har en læssehøjde på 2,95 meter.

- Der er en god hjulmontering på sprederen, idet den er udstyret med høje 600/75 R32 dæk, fortæller Jens Peter Lübeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprederen har desuden affjedret træk som standard, og så er der både hydraulisk doseringsplade og lukkeplade bagerst på sprederen, som let kan åbnes, når der skal fjernes bindegarn og plastik fra valserne.

- Det kræver tre dobbeltvirkende hydraulikudtag af traktoren, for at kører med sprederen, og hvis sprederen vælges med elektrisk styring af bundkæderne, så kommer der også en lille kontrolboks ind i traktor-kabinen, fortæller Jens Peter Lübeck.

Bundkæderne er fremstillet af 15 millimeter specialhærdet stålkæder.

Vægt og dosering

Unia leverer spredere fra fem til 33,5 kubikmeter fra et til tre aksler.

- På Apollo-serien er hjulene monteret på siden af kassen, mens hjulene er monteret under kassen på Tytan-serien. På den tre-akslet version, er forreste og bagerste aksel drejbar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af 2016 forventes det, at der kan monteres vejeudstyr på sprederen:

- Ikke nok med, at vi pludselig ved, hvor mange ton staldgødning der køres ud, så kan vi også doserer mængden pr. hektar, fortæller Jens Peter Lübeck.