Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Skræddersyet ammoniaknedfælder er populær

Af Morten Damsgaard - 31. jan. 2018 KL. 13:42

  • ww277421_1
  • ww277421_2
  • ww277421_3

På Solbjerg Maskinstation tog man beslutningen om at få bygget en helt ny ammoniaknedfælder - beslutningen har efter første sæson vist sig at være den rette.

Det er bestemt ikke hver dag, at der bliver produceret en helt ny ammoniaknedfælder. Siden ammoniakkens storhedstid, har de nu aldrende nedfældere overlevet helt til i dag, og kører stadig mange steder i landet.

På Fyn hos Lars Skov, indehaver af Solbjerg Maskinstation, ville man dog gerne sikre pålideligheden, forsyninger af reservedele samt en øget kapacitet, og derfor besluttede man at få skræddersyet en helt ny ammoniaknedfælder til levering i foråret 2017.

citat startcitat start

Tanken ligger desuden på vejeceller, så vi har fuldstændigt styr på vores tildeling

- Lars Skov, indehaver af Solbjerg Maskinstation

citat slutcitat slut

- Vi fik Agrodan, som er ejet af den danske Horsch-importør, Stroco-Agro, til at foretage produktionen af nedfælderen, og resultatet er blevet virkelig godt, fortæller Lars Skov, som beretter om stadig større og større interesse for nedfældning af ammoniak.

Sektion og GPS-styring

Løsningen blev en ni meter bred nedfælder med 30 tænder samt en renoveret tank på 4.800 liter.

- Tanken ligger desuden på vejeceller, så vi har fuldstændigt styr på vores tildeling, fortæller Lars Skov, som også kan fortælle om GPS-styring af både traktor og nedfælder.

- Traktorens retning mod den modsatte ende af marken styres naturligvis med GPS, men vi benytter også GPS-styring til at lukke nedfælderen med i fem sektioner på 1,5 meter hver. Det betyder, at vi sparer på ammoniakken i kiler og lignende, og det hele styres helt automatisk fra traktorens terminal, idet styringen kører over Isobus.

Det er Ag Leader, som har leveret Isobus-løsningen til nedfælderen, og man styrer både doseringen samt sektionskontrollen fra traktorens terminal.

Stor efterspørgsel

Solbjerg Maskinstation begyndte med ammoniak-nedfældning for fire år siden, hvor man købte en brugt ammoniak-nedfælder på Lolland.

- Interessen var voksende hos vores kunder, og da vi besluttede os for at øge kapaciteten med en nye nedfælder, var det en god beslutning, da vi oplever en stigende interesse for ammoniak-nedfælding hvert år.

- I 2017 nedfældede vi det tredobbelte af den mængde, som vi kørte ud for tre år siden. Vi havde endda lejet ekstra hjælp, for at kunne følge med efterspørgsel, og til sæson 2018 er interessen bestemt ikke blevet mindre, fortæller den sydfynske maskinstationsejer.

Han bemærker desuden, at han er ganske godt tilfreds med, at der kun har været lidt småjusteringer for at få den helt nye nedfælder til at køre optimalt.

- Det er jo bestemt ikke hver dag, at der bliver bygget en ny nedfælder, så at det lykkes så godt allerede fra begyndelsen, er jeg ganske godt tilfreds med, fortæller han.

Hos Stroco-Agro er det Agrodan ansvarlig, ammoniakspecialist, Troels Svalgaard, som har stået for opbygningen, og han fortæller også om en stigende interesse med forespørgsler på lignende opbygninger

- Løsningen til Solbjerg Maskinstation er en ret fleksibel løsning, hvor vi har bygget maskinen på rammen fra en Horsch Maestro SW bugseret majssåmaskine. På den måde sikrer vi også reservedeleforsyningen til opbygningen, fortæller han og fremhæver nedfælderens montering på vognen.

- Nedfælderen sidder i en trepunktslift på vognen, og det betyder faktisk, at man også kan vælge at køre med den i traktorens trepunktslift.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame