SesVanderHave satser stort på frøudvikling til roer, og nu etablerer firmaet et nyt forsknings- og udviklingscenter i Belgien.

- Med den teknologi, vi nu får til rådighed, kan vi få nye sorter langt hurtigere fra laboratorium til marked. Vi forventer, at vi kan udvikle nye sorter dobbelt så hurtigt som før, siger Henrik W. Møller, salgschef i SesVanderHave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SesVanderHave Innovation Centre er en investering på 20 mililoner euro i en af sukkerindustriens mest avancerede forskningsfaciliteter med over 13.000 kvadratmeter drivhuse og 2.000 kvadratmeter laboratorier.

Styr på klimaet

Henrik W. Møller konstaterer, at når det gennem de sidste 20 år er lykkedes at øge udbyttet i gennemsnit 1,5-2 procent pr. år, så skyldes det ikke mindst forædlingsarbejdet.

- Danske dyrkere kan bryste sig af at være med helt i front, hvad angår udbytter i EU, siger han og fortsætter:

- Men SesVanderHaves sorter dyrkes af landmænd i mere end 50 lande fra Rusland til Amerika. Denne geografiske fordeling skal afspejles i vores udvikling af nye sorter, hvor vi arbejder med forskelle i klima, jord og sygdomme. I det nye innovationscenter kan vi analysere disse faktorer helt ned i den mindste detalje og dermed tilbyde løsninger tilpasset de enkelte markeder.

De nye faciliteter giver mulighed for at få nye sorter hurtigere på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover kan vi, uafhængig af vejr eller årstid, styre klimaforholdene i hvert afsnit, så planterne får en ensartet vækst, fordi de ikke forstyrres af vejrets luner. Med alle de nye teknologier i centret kan vi endnu hurtigere foretage studier af endnu yngre planter. Derfor kan vi halvere den tid, det tager at udvikle en ny sort.

Tror på sukkerroerne

- Centret er førsteklasses teknologi i et af branchens mest innovative drivhuse, tilføjer Henrik W. Møller. Det sætter os i stand til at markedsføre nye og bedre sorter endnu hurtigere. Det vil sige sorter med højere udbytte, større resistens og mindre afhængige af pesticider.

Investeringen er også et billede på, at SesVanderHave tror på sukkerroen, også når EUs kvotesystem stopper i 2017.