Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Professor: Vandløb skal graves dybere, så markerne ikke drukner

Af ame - 8. jan. 2018 KL. 11:25

Åer og vandløb bør graves større og dybere for at komme af med de stigende vandmængder, siger professor. DN mener ikke, man kan grave sig ud af problemet.

Mange steder står marker, haver og veje under vand. En stigende mængde nedbør er et af problemerne. Den voldsomme vandmængde udgør et stort og overset klimaproblem i Danmark, mener professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen Eivind Olesen. Det skriver Jyllands-Posten.

- Jeg har ikke noget tydeligt svar på, hvad man skal gøre ved problemet. men et kompromis kunne være helt at fjerne landbrugene fra nogle ådale og så lade vandet i åer og vandløb brede sig her. Det kan dog ikke løse hele problemet. Derfor bør man tage diskussionen, om ikke nogle af vandløbene er underdimensionerede og bør laves bredere og dybere, så de kan transportere mere vand væk, siger Jørgen Eivind Olesen til Jyllands-Posten.

Helhedsvurdering

Hos Danmarks Naturfredningsforening er præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, enig i, at oversvømmelser giver problemer lige nu.

- Jeg er enig i, at vi har brug for en diskussion, og at vi bør få lavet en helhedsvurdering af, hvad der skal ske med vandløbene, siger hun til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Men man kan ikkeblot grave sig ud af problemerne. Nogle steder vil det være bedre for samfundet, at man opkøber jord fra landmændene og her lader vandet brede sig. Der er i hvert fald ikke faglig belæg for at sige, at man bare kan grave sig ud af det, siger Ella Maria Bisschop-Larsen til Jyllands-Posten.

I 2017 faldt der 849 millimeter nedbør, mens rekorden for nedbør i hele landet er fra 1999, hvor der faldt 905 millimeter.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame