På Færøerne og i alpelandene har man længe kunnet se mindre rundballepressere på de skrånende jordlodder, og nu kommer den italienske rundballepresser CAEB også til Danmark.

Det er firmaet Henrik A. Fog A/S, der viser nyheden på Agromek, hvor rundballepresseren har fået to nyhedsstjerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minirundballepresseren er til montering på mindre tohjulede traktorer, hvor den betjenes af gående chauffør.

Sammensætningen af en to-hjulet traktor og en minirundballepresser gør det muligt at presse græs på bløde marginalområder, hvor man ønsker biomassen fjernet. En wrapper kan i øvrigt fås som tilbehør til den italienske presser.

- Vi kan se et behov især inden for naturpleje for de her små maskiner, men også på mindre bedrifter, hvor for eksempel en hestepige let kan håndtere minirundballens vægt på cirka 30 kg, afhængig af afgrødens art, siger Karsten Fog fra importøren Henrik A.Fog A/S.

Bevægelige aksler

Firmaet har importen af de tyske tohjulstraktorer af mærket Agria, hvor både fremdrift og styring er hydrostatisk, og til den traktor passer minirundballepresseren godt

- Hjulakslerne er bevægelige på en Agria Bison, og dermed kan balancepunktet flyttes, da den ellers ville blive meget tung, når presseren er fyldt, uddyber Karsten Fog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremkørselshastigen er et kritisk punkt ved presning, og her forklarer Karsten Fog, at den hydrostatiske transmission bevirker, at man kan finde den rigtige hastighed.