Agromek 2016 var ifølge mange af udstillerne den bedste messe i mange år med hensyn til at få konkret udbytte i form af eksempelvis kundeemner at arbejde videre med. Og så betyder det ifølger udstillerne mindre, at der kom 11 procent færre gæster.

Der blev efter alt at dømme også afsluttet flere handler - også meget store - på messen i forhold til de seneste mange år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad os håbe, at de positive tendenser er begyndelsen på en længere optur.

Rasmus Dalsgaard

Ifølge messens formand, Sten Andersen, hænger det formentlig sammen med, at Agromek i år falder sammen med en optur i afregningspriserne.

- Agromek er et spejl af markedet. Hvis markedet er mat, så er Agromek også mat. Men når afregningspriserne er gået op - især mælkeprisen - så afspejles det også på Agromek, sagde Sten Andersen til Maskinbladet, da Agromek 2016 lakkede mod enden.

Formandens optimistiske vurdering falder udmærket i tråd med de meldinger, som Maskinbladet fik hos mange udstillere.

Det forlyder også fra nogle rådgivere, at de nu har mere travlt med at gennemføre generationsskifter end at håndtere konkurser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er således mange store og små signaler, som mere end antyder, at det her i slutningen af 2016 er begyndt at gå den rette vej.

Lad os håbe, at de positive tendenser indvarsler begyndelsen på en længere optur og dermed lægger et mere solidt fundament under fremgang for landbruget, end blot nogle få ugers optimisme på et tidspunkt, hvor kassekreditten er positivt påvirket af EU-tilskud og andelsselskabernes efterbetalinger.

Husdyrsygdomme, internationale konjunkturer og uro på vigtige eksoportmarkeder er risikofaktorer, som hurtigt kan tage luften ud af ellers positive markedstendenser. Det er før set, hvordan det hele kan vende nærmest fra den ene dag til den anden.

Men vi bør trods alt ikke lade frygten for tilbageslag kvæle vores glæde over de positive signaler. Vi skal bare huske at bevare realismen, når vi investerer og træffer store beslutninger. Vi skal huske at indregne risko, som en stadig mere relevant parameter, når vi kalkulerer investeringer.