EU-Parlamentets miljøudvalg har ifølge Per Clausen fra Enhedslisten udarbejdet et forslag om, "at lande ikke skal rette henvendelse til GMO-producenterne og bede dem afholde sig fra at markedsføre en bestemt GMO på deres område, før de skrider til et forbud".

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) understreger dog over for Per Clausen, at Danmark hele vejen igennem har støttet, at medlemslandene skal have en reel mulighed for selv at afgøre, om de ønsker dyrkning af GMO på deres territorium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Geografisk undtagelse

- Det afgørende for mig er derfor, at der findes en løsning mellem Rådet og Europaparlamentet, der indeholder en sådan mulighed. Jeg ser ingen problemer i, at en medlemsstat via Kommissionen kan anmode om at blive geografisk undtaget fra en virksomheds ansøgning om dyrkning af GMO. Virksomheden vil på den baggrund få en mulighed for frivilligt at justere sin ansøgning, så den ikke længere omfatter dyrkning i den pågældende medlemsstat, oplyser ministeren videre.

Hun noterer samtidig, at hvis virksomheden følger opfordringen, vil sagen være afsluttet enkelt og ad frivillighedens vej.

Forbud usagligt

- Hvilket i udgangspunktet må være at foretrække frem for at tvinge et forbud igennem. Skulle ansøgervirksomheden alligevel ønske at dyrke afgrøden i medlemsstaten, giver direktivforslaget mulighed for, at medlemsstaten kan nedlægge et egentligt forbud. Med hensyn til spørgsmålet om eventuelt at sige nej til alle GMO- afgrøder til dyrkning én gang for alle uden først at risikovurdere dem, vil jeg umiddelbart anse det for at være usagligt. Efter de gældende EU-retningslinjer for miljø- og sundhedsrisikovurdering er det i udgangspunktet bedst at vurdere de genetisk modificerede planter én for én, hvilket jeg finder fornuftigt og følger den tilgang, som vi hidtil har anvendt på GMO-området, oplyser Kirsten Brosbøl.

National politik

- Både de begrundelser, som Rådet vedtog i juni 2014, og de ændringsforslag, som EU-Parlamentet netop har præsenteret, bygger på, at EU-medlemslandene har mulighed for at nedlægge forbud mod dyrkning af genetisk modificerede afgrøder ud fra blandt andet nationale miljøpolitiker, også selv om de pågældende afgrøder i forvejen er godkendt af EU's fødevaresikkerhedsagentur, meddeler ministeren.