Torsdag

21. august 2014

4 m/s Sydvest
Sydvest
11 °C Delvis skyet
Delvis skyet

Lokale urter overfløddiggør importeret fodertilskud

<p>Med den rigtige blanding af urter i grovfoderet til k&oslash;erne kan &oslash;kologiske landm&aelig;nd d&aelig;kke dyrenes behov for mineraler og vitaminer med hjemmedyrket foder og derved undg&aring; at indk&oslash;be tilskudsblandinger.</p>

Økologiske malkekøer kan se frem til bæredygtigt foder dyrket lokalt.

Det er ikke altid nemt for økologiske mælkeproducenter at indfri ønsket om, at så meget som muligt af køernes foder stammer fra danske marker. Særligt ikke, hvis køernes behov for protein, vitaminer og mineraler skal opfyldes fuldt ud med danske, økologiske produkter.

Men der er hjælp på vej. Det skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Aarhus Universitet på fakultetets hjemmeside.

Undersøgelser foretaget af forskere fra DJF har set på, om man ved at bruge hjemmedyrkede grovfodermidler med et højt naturligt indhold af vitaminer og mineraler kan dække køernes behov for disse næringsstoffer i økologisk mælkeproduktion.

Resultaterne er lovende og den nye viden kan bringe de økologiske køer et skridt nærmere den totalt hjemmedyrkede foderration.

- I forsøget var det muligt at opnå et tilstrækkeligt indhold af vitaminer og mineraler i foderrationen til malkekøerne i forhold til fodernormen. Fodringsstrategien var ligeså god eller bedre for køernes foderoptagelse, mælkeproduktion og reproduktion end en traditionel økologisk strategi med tilskud af vitaminer og mineraler, siger seniorforsker Jakob Sehested fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved DJF.

Iblander cikorier, vejbred og lucerne

Mange økologiske landmænd løber ind i problemer på grund af stærkt begrænsede muligheder for at indkøbe økologiske tilskudsblandinger. Forskerne udarbejdede derfor en foderstrategi, i hvilken grovfoderet kan forsyne køerne med de nødvendige mineraler og vitaminer.

Den hjemmedyrkede forsyning af vitaminer og mineraler blev klaret ved at grovfoderet bestod af en ensilerede blanding af græs, kløver, cikorier, vejbred og lucerne. Denne blanding blev sammenlignet med en traditionel økologisk fodring, hvor grovfoderet bestod af en ensilerede blanding af majshelsæd, byg-/ærtehelsæd, græs og kløver suppleret med vitamin- og mineraltilskud.

Resultaterne viste, at køerne på den hjemmedyrkede forsøgsblanding havde fuldt ud ligeså god en sundhed og produktion som køerne på den traditionelle økologiske fodringsstrategi.

Relaterede artikler

Tags

Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier

Maskinbladet udkommer på

  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Udvalgte artikler

Endnu en person død af listeria i rullepølse

Endnu en person død af listeria i rullepølse

19.08.14 | 12:17 |

?

Ifølge Ritzau har endnu en person mistet livet på grund af listeriabakterier i rullepølse.

Sukkerroedyrkere skal have penge tilbage

Sukkerroedyrkere skal have penge tilbage

19.08.14 | 08:38 |

?

Tjek om du skal have penge tilbage i produktionsafgift på sukkerroer/sukker for årene 2001/02 til 2005/06.

Arla får ny direktør for det danske marked

Arla får ny direktør for det danske marked

19.08.14 | 10:51 |

?

Tomas Pietrangeli bliver Arlas nye direktør for det danske marked, oplyser Arla i en pressemeddelelse.

Repetition i sommervarmen

Repetition i sommervarmen

19.08.14 | 10:11 |

?

I denne artikel opsummerer advokat Jens Paulsen tre fundamentale retsregler, som han erfaringsmæssigt ved, at der ikke altid er styr på blandt landmænd og rådgivere.

Bent Brammer er blevet fyret

Bent Brammer er blevet fyret

18.08.14 | 14:28 |

?

A. P. Jørgensen har fyret salgschef Bent Brammer, der har været i forretningen i over 40 år.