Torsdag

27. november 2014

6 m/s Øst / sydøst
Øst / sydøst
3 °C Ukendt
Ukendt

Lokale urter overfløddiggør importeret fodertilskud

<p>Med den rigtige blanding af urter i grovfoderet til k&oslash;erne kan &oslash;kologiske landm&aelig;nd d&aelig;kke dyrenes behov for mineraler og vitaminer med hjemmedyrket foder og derved undg&aring; at indk&oslash;be tilskudsblandinger.</p>

Økologiske malkekøer kan se frem til bæredygtigt foder dyrket lokalt.

Det er ikke altid nemt for økologiske mælkeproducenter at indfri ønsket om, at så meget som muligt af køernes foder stammer fra danske marker. Særligt ikke, hvis køernes behov for protein, vitaminer og mineraler skal opfyldes fuldt ud med danske, økologiske produkter.

Men der er hjælp på vej. Det skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Aarhus Universitet på fakultetets hjemmeside.

Undersøgelser foretaget af forskere fra DJF har set på, om man ved at bruge hjemmedyrkede grovfodermidler med et højt naturligt indhold af vitaminer og mineraler kan dække køernes behov for disse næringsstoffer i økologisk mælkeproduktion.

Resultaterne er lovende og den nye viden kan bringe de økologiske køer et skridt nærmere den totalt hjemmedyrkede foderration.

- I forsøget var det muligt at opnå et tilstrækkeligt indhold af vitaminer og mineraler i foderrationen til malkekøerne i forhold til fodernormen. Fodringsstrategien var ligeså god eller bedre for køernes foderoptagelse, mælkeproduktion og reproduktion end en traditionel økologisk strategi med tilskud af vitaminer og mineraler, siger seniorforsker Jakob Sehested fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved DJF.

Iblander cikorier, vejbred og lucerne

Mange økologiske landmænd løber ind i problemer på grund af stærkt begrænsede muligheder for at indkøbe økologiske tilskudsblandinger. Forskerne udarbejdede derfor en foderstrategi, i hvilken grovfoderet kan forsyne køerne med de nødvendige mineraler og vitaminer.

Den hjemmedyrkede forsyning af vitaminer og mineraler blev klaret ved at grovfoderet bestod af en ensilerede blanding af græs, kløver, cikorier, vejbred og lucerne. Denne blanding blev sammenlignet med en traditionel økologisk fodring, hvor grovfoderet bestod af en ensilerede blanding af majshelsæd, byg-/ærtehelsæd, græs og kløver suppleret med vitamin- og mineraltilskud.

Resultaterne viste, at køerne på den hjemmedyrkede forsøgsblanding havde fuldt ud ligeså god en sundhed og produktion som køerne på den traditionelle økologiske fodringsstrategi.

Relaterede artikler

Tags

Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier
  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Nyhedsbrev
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Udvalgte artikler

Fleksible løsninger til vinteren

Fleksible løsninger til vinteren

26.11.14 | 09:10 |

?

OG Maskiner har høstet stjerner for både en saltspreder til saltlage samt en sneplov.

6.907 besøgte Agromek på åbningsdagen

6.907 besøgte Agromek på åbningsdagen

25.11.14 | 17:25 |

?

Besøgstallet på Agromeks førstedag blev et par hundrede lavere end for to år siden.

Prisregn over forretningsidéer

Prisregn over forretningsidéer

25.11.14 | 14:11 |

?

Tre gode forretningsidéer inden for det biobaserede samfund blev på Agromeks åbningsdag belønnet med hver 50.000 kroner som det synlige bevis på Agro Business Parks Innovationspris 2014.

AdBlue optimerer Volvo Penta

AdBlue optimerer Volvo Penta

25.11.14 | 15:22 |

?

Volvo Penta præsenterer sin nyeste serie af Stage IV motorer på Agromek - som fremover blandt andet kan findes i Agrifac Machinery's selvkørende sprøjter.

Mobile flishuggere på Agromek

Mobile flishuggere på Agromek

25.11.14 | 14:28 |

?

Linddana præsenterer sin nye 200-serie af mobile TP flishuggere.