Tirsdag

16. september 2014

4 m/s Øst
Øst
13 °C Ukendt
Ukendt

Lokale urter overfløddiggør importeret fodertilskud

<p>Med den rigtige blanding af urter i grovfoderet til k&oslash;erne kan &oslash;kologiske landm&aelig;nd d&aelig;kke dyrenes behov for mineraler og vitaminer med hjemmedyrket foder og derved undg&aring; at indk&oslash;be tilskudsblandinger.</p>

Økologiske malkekøer kan se frem til bæredygtigt foder dyrket lokalt.

Det er ikke altid nemt for økologiske mælkeproducenter at indfri ønsket om, at så meget som muligt af køernes foder stammer fra danske marker. Særligt ikke, hvis køernes behov for protein, vitaminer og mineraler skal opfyldes fuldt ud med danske, økologiske produkter.

Men der er hjælp på vej. Det skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Aarhus Universitet på fakultetets hjemmeside.

Undersøgelser foretaget af forskere fra DJF har set på, om man ved at bruge hjemmedyrkede grovfodermidler med et højt naturligt indhold af vitaminer og mineraler kan dække køernes behov for disse næringsstoffer i økologisk mælkeproduktion.

Resultaterne er lovende og den nye viden kan bringe de økologiske køer et skridt nærmere den totalt hjemmedyrkede foderration.

- I forsøget var det muligt at opnå et tilstrækkeligt indhold af vitaminer og mineraler i foderrationen til malkekøerne i forhold til fodernormen. Fodringsstrategien var ligeså god eller bedre for køernes foderoptagelse, mælkeproduktion og reproduktion end en traditionel økologisk strategi med tilskud af vitaminer og mineraler, siger seniorforsker Jakob Sehested fra Institut for Husdyrbiologi og -sundhed ved DJF.

Iblander cikorier, vejbred og lucerne

Mange økologiske landmænd løber ind i problemer på grund af stærkt begrænsede muligheder for at indkøbe økologiske tilskudsblandinger. Forskerne udarbejdede derfor en foderstrategi, i hvilken grovfoderet kan forsyne køerne med de nødvendige mineraler og vitaminer.

Den hjemmedyrkede forsyning af vitaminer og mineraler blev klaret ved at grovfoderet bestod af en ensilerede blanding af græs, kløver, cikorier, vejbred og lucerne. Denne blanding blev sammenlignet med en traditionel økologisk fodring, hvor grovfoderet bestod af en ensilerede blanding af majshelsæd, byg-/ærtehelsæd, græs og kløver suppleret med vitamin- og mineraltilskud.

Resultaterne viste, at køerne på den hjemmedyrkede forsøgsblanding havde fuldt ud ligeså god en sundhed og produktion som køerne på den traditionelle økologiske fodringsstrategi.

Relaterede artikler

Tags

Læs denne artikel på dit foretrukne medie

Maskinbladet udkommer på alle platforme og medier

Maskinbladet udkommer på

  • Computer
  • Tablet
  • Smartphone
  • Print

Hent vores app til din tablet eller smartphone i App Store, Google Play eller Windows Phone Market, under navnet "Maskinbladet".

Kommentarer

Debatten på maskinbladet.dk er fri, men hold venligst en sober tone og undlad personangreb.
Gå efter bolden - ikke efter manden.
Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes af redaktionen.
Udvalgte artikler

Bøn til landboformand: Hjælp os mod vandet

Bøn til landboformand: Hjælp os mod vandet

12.09.14 | 11:43 |

?

Hvert år i august klager vestjyske bønder over, at vandet fosser ud over å-systemet og langt ind over markerne omkring Skjern.

Atter traktortræk på Varde Motor Arena

Atter traktortræk på Varde Motor Arena

12.09.14 | 10:38 |

?

Lørdag den 20. september er det atter tid til en gang traktortræk og Tractor Pulling på Varde Motor Arena, hvor flere klasser skal dyste.

Kartoffelbrok fundet i mindre mark

Kartoffelbrok fundet i mindre mark

12.09.14 | 10:00 |

?

NaturErhvervstyrelsen har netop konstateret et fund af kartoffelbrok i en mindre, afgrænset mark i Jylland med stivelseskartofler.

Lemken får mere plads til udvikling

Lemken får mere plads til udvikling

12.09.14 | 09:16 |

?

Udvidelsen af Lemkens udviklingsafdeling i Alpen er gået i gang.

Skovvogne til de krævende

Skovvogne til de krævende

12.09.14 | 08:23 |

?

De nye Farmas skovtrailere, som er på programmet hos Horsens Maskiner, er nu stærkere og mere brugervenlige.