Da regeringens landbrugspakke blev vedtaget, var den helt store nyhed, at gødningsnormerne blev læmpet, men har den øgede gødningsmængde haft den ønskede effekt? Det kan nye tal fra Seges være med til at belyse.

Hos Seges har man kigget på udbytte og proteinindhold for vinterhvede, vårbyg og vinterbyg fra vækstsæsonen 2016, og tallene viser, at den øgede gødningsmængde har haft positiv effekt på proteinindholdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De stigninger, vi har set, stemmer megewt godt overens med det forventede. Når man tilfører mere kvælstof, hæver man også proteinniveauet, og når normen stiger igen til næste år, forventer jeg, at proteinindholdet stiger lidt mere, siger Lars Bonde Pedersen, der er landskonsulent for korn hos Seges og manden bag de nye tal.

I Landsforsøgene er proteinindholdet i vinterhvede steget til 10,6 procent i 2016, hvor det i perioden fra 2011-2015 har været 10,2 procent. I vårbyg var proteinindholdet i 2016 på 11,1 procent, mens proteinindholdet lå på 10,3 procent i perioden fra 2011-2015. Stigningen i proteindholdet har ikke været helt så markant i vinterbyg, hvor niveauet lå på 11 procent i 2016 mod 10,8 procent i perioden 2011-2015.

- Normalt kan man regne med, at proteinindholdet stiger med 0,2 procent enheder ved forøgelse af kvælstoftildelingen med 10 kg pr. hektar. En stigning i kvælstoftildelingen på 10-20 kg kvælstof pr. hektar i 2016 vil derfor forventes at give en stigning i proteinindholdet på 0,2-0,4 procent. Dertil kan komme en stigning på grund af en ændret kvælstofstrategi, hvor flere landmænd end tidligere har tildelt kvælstof af tre gange i stedet for to, skriver Lars Bonde Pedersen i sin artikel om resultaterne.

Bedre økonomi

Når proteinindholdet stiger, kan det udløse en økonomisk gevinst for landmanden.

- Det højere proteinindhold gør det lettere at eksportere kornet til en bedre pris, og det øger også kornets værdi som foder. For svineproducenterne betyder det, at de skal importere mindre soja end tidligere, lyder det fra Lars Bonde Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I analysen over høsten i 2016 fremgår det, at man forventer, at udbyttet i 2016 ligger på niveau eller lidt under fem-ti års gennemsnittene.