sonsoreret-indhold

I området nær den nordjyske by Aabybro finder man en helt særlig, næringsrig mosejord, der giver unikke dyrkningsvilkår for områdets kartoffelavlere.

En af dem er Lars Christiansen. Han har været kartoffelavler siden 1984, hvor han overtog bedriften Mosekærgaard efter sin far, som havde dyrket kartofler siden 1950'erne.

Den type kartofler, vi dyrker, er en meget følsom afgrøde, som kræver den helt rigtige behandling

Lars Christiansen, kartoffelavler på Mosekærgaard

Inden kartoffeloptagerne kom til foregik optagningen med håndkraft med de såkaldte kravlekvinder, der arbejdede i hold og tog kartoflerne op med håndkraft.

Høje kvalitetskrav

Lars Christiansen har i sine 35 aktive år som kartoffelavler altid haft et kompromisløst fokus på at lave spisekartofler af den allerhøjeste kvalitet:

- Den type kartofler, vi dyrker, er en meget følsom afgrøde, som kræver den helt rigtige behandling. Det er noget helt andet, end hvis man for eksempel dyrker industrikartofler. Vores forbrugere er meget kræsne, og det stiller store krav til os, fortæller han.

Lokal produktion

Lars Christiansen har udover sit fokus på kvalitet også prioriteret bæredygtighed og lokal produktion højt - noget, forbrugerne i stigende grad efterspørger. Allerede i 1990'erne investerede han i et produktionsanlæg, så han selv styrer hele produktionsprocessen.

En meget vigtig brik i den store produktionsproces, som er afgørende for at sikre kvaliteten af kartoflerne, er ifølge avleren optagningen af kartoflerne. Til dette formål bruger han en GRIMME GZ 1700 DL1 optager.

50 års samarbejde med GRIMME

Samarbejdet med GRIMME går tilbage til slutningen af 1960'erne, da de første GRIMME kartoffeloptagere kom til Danmark, og Mosekærgaard købte en af dem. Mosekærgaard har dermed været kunde hos GRIMME i 50 år. Det er langt fra tilfældigt:

- Vores erfaring med GRIMME er, at deres kartoffeloptagere er en rigtig stærk og fleksibel maskine, som uden problemer kan indstilles, så kartoflerne behandles så nænsomt, som de skal, siger han og uddyber:

- Jeg synes også, at GRIMME altid har været meget opmærksomme på at indfri vores krav, og de har altid givet en rigtig god assistance, service og opbakning til os. Det er grunden til, at vi har samarbejdet med GRIMME i så mange år og ikke har planer om at skifte til andre leverandører.

Læs mere om GRIMME her.