I Børsen beretter politisk kommentator Mikkel Faurholt onsdag om, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) i korridorerne kritiseres kraftigt.

- Hans facon og manglende politiske tyngde vurderes at være til stor gene for både branchen og det politiske klima, skriver Faurholdt, som påpeger, at mens dansk fødevareindustri og landbrug befinder sig i en historisk dyb krise, bruger Dan Jørgensen mange kræfter på PR - hovedsageligt i sin egen opstillingskreds på Fyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aktuelt bruger han tid som ansat i en Coop-butik.

Facebook-politiker

Internt i regeringspartierne går han ifølge Mikkel Faurholdt under navnet Facebook-politikeren, fordi han har mere travlt med symbolske opdateringer end med at løse problemer.

Faurholdt konstaterer, at Dan Jørgensen mangler hjemlig parlamentarisk erfaring og nu bragt sig på kollisionskurs med Folketingets fødevareudvalg efter et samråd for få uger siden. Helt usædvanligt har udvalget (altså også partifæller) skrevet et brev til ministeren med en kritik af den dårlige tone, mangel på værdighed og en ikke passende opførsel.

Upassende betragtes det også, da Dan Jørgensen under et eksportfremstød i Kina afviste at åbne et pelscenter. Ud over den manglende respekt for et betydeligt eksporterhverv, var afvisningen ifølge Faurholdt også en ydmygelse af det danske diplomatkorps, der internt reagerede skarpt.

Intet lært

Mikkel Faurholdts salut mod Dan Jørgensen viser i uhyggelig grad, at ministeren ikke har forstået at udvikle sig fra at være en populistiske europaparlamentariker uden reel indflydelse til at forstå og varetage sin rolle sm ansvarlig minister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans problematiske adfærd som minister blev allerede ret hurtigt efter udnævnelsen som fødevareminister spottet af politiske eksperter.

I et blogindlæg i Berlingske Tidende, skrev statskundskabsprofessor Peter Kurrild -Klitgaard allerede i februar 2014 - det vil sige cirka to måneder efter udævnelsen - om ministerens problematiske adfærd.

Professor Kurrild-Klitgaard tog udgangspunkt i, at Dan Jørgensen på det tidspunkt havde udsendt to politiske budskaber på Facebook og afsluttet sine statements med et Basta og et udråbstegn.

Ifølge Peter Kurrild-Klitgaard den måde, hvorpå en herremand talte til sin tjener.

Godmorgen - basta

Første eksempel, som Kurrild-Klitgaard fremhævede var en opdatering, hvor Dan Jørgensen skrev, at danske svin skal "behandles med respekt og anstændighed. Basta!

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Interessanat i sig selv, fordi selve udsagnet er omtrent så konkret som et "godmorgen!". Det er reelt blot en tom kliché af politisk korrekthed, som skal bekræfte følgerne i, at deres leder er én af de velmenende. Men samtidig er slutningen - det lille "Basta!" - én, der signalerer vilje og beslutsomhed: Der skal ske noget. Så altså alt i alt en slags pseudo-handlekraft: "Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg vil, men ih, hvor jeg altså dog bare vil det rigtigt meget!", konstaterede professoren.

Mentalitet

Peter Kurrild-Klitgaard mener, at Dan Jørgensens brug af udtrykket "Basta" afspejler hans mentalitet.

- Traditionelt hyldes den demokratiske proces som en udveksling af synspunkter, det eventuelt lede frem til et kompromis eller en konsensus af en slags, inden der på et eller andet tidspunkt også skal stemmes... Men ikke her. For hvad betyder "Basta!", om noget overhovedet? Næppe andet, end "Således skal det være!", "Der er ikke noget at diskutere!", "Han har talt!", konstaterer professoren.

Han tolker Dan Jørgensens måde at formulere sig på, som om han blot opfatter de danske landmænd som små brikker, som en politiker kan flytte rundt med efter forgodtbefindende.

- Sådan taler kun en politiker uden ydmyghed over for egen magt, uden skrupler over for dens anvendelse og uden tilstrækkelig respekt for de mennesker, hvis liv man vil diktere, skrev Peter Kurrild-Klitgaard altså mere end et år før, Folketingets fødevareudvalg sendte en skriftlig klage til ministeren over netop manglende ydmyghed og respekt.