Det begyndte vel med malkemaskinen, og derefter er det bare gået stærkt med indførelse af mekaniske hjælpemidler i landbruget. Udviklingen har hele tiden gået i retning af emner, der dels kunne spare arbejdskraft, men også kunne spare arbejdskraften for eksempelvis tunge løft, ensformigt arbejde eller dårlige arbejdsstillinger.

Udviklingen mod stadigt større besætninger har nødvendiggjort disse opfindelser, som så samtidigt har gjort det muligt at udvikle landbruget endnu mere. Kan man forestille sig at skulle håndmalke 50 liter mælk af en ko? Således er arbejdet inden for landbruget (og måske især kvægbruget) blevet betydeligt lettere i de seneste 60 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvad siger køerne til disse tiltag? Er de mon lige så begejstrede for de nye opfindelser, som vi er? Overordnet set har køerne nok alligevel fået et bedre og friere liv med løsdrift, robotmalkning, forbedrede fodringsmetoder og bedre ventilation i staldene, men vi har nok en tendens til at læne os tilbage og synes, at nu har mekanikken overtaget, og så behøver vi ikke tage os af det mere. Det kører jo, og vi har måske endda fået lavet service på systemet, og så er alt jo godt.

Problemet er bare, at den tid, vi har vundet på grund af automatiseringen, burde bruges på overvågning af køerne, og det bliver den så ikke, "for det kører jo, som det skal".

Man bør altid gå rundt med en lille usikkerhed. Ser køerne ud til at have det godt? Læg mærke til uregelmæssigheder. Bliver én sektion af foderbordet tømt for foder før en anden? Er der noget, der ser ud til at tiltrække eller afskrække køerne fra at opholde sig i et bestemt område.

Vi har fundet et par eksempler på, hvad vi i vores praksis har oplevet af problemer, hvor mekanikken svigter, og hvor man ikke i første omgang opdager noget fordi, man altid går ud fra, at tingene er i orden. Mekanikken ser ud til at fungere, så kun ved at observere køerne, bliver man klar over, at der er noget galt.

En landmand undrede sig over, at køerne nu kun ville æde i den ene ende af foderbordet. Han havde lige vasket stalden, forklarede han, da han blev spurgt, om der var ændret noget for nylig. Strøm kan være vanskeligt at måle, men der skal være en årsag til sådan noget. Selv om elektrikeren forklarer, at der ikke er noget at finde, så skal man gennemgå ledningsnettet i området for at se, om der kan være mulighed for kortslutninger, især når der er fugtigt. Køerne er meget fintfølende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.