I Kina er man på vej ind i Grisens år, og det betyder, at Kina og Taiwan denne uge holder lukket som følge af det kinesiske nytår, hvilket kan sætte sit præg på en række markeder herunder råvaremarkedet. På den positive front forlyder det, at Trump skal møde Xi Jinping omkring den 27-28. februar i Vietnam, med henblik på at færdiggøre en handelsaftale med Kina. Markedsreaktionen er dog relativt begrænset, efter der utallige gange er blevet råbt, ulven kommer.

På afgrødefronten går vi en spændende uge i møde, med en stor USDA-rapport fredag. Grundet den midlertidige lukning af det amerikanske statsapparat i december/januar, vil estimaterne, der offentliggøres for februar både omfatte den sædvanlige WASDE-rapport, men også de amerikanske de afgrødelagre pr. 1. december samt ikke mindst de estimerede amerikanske vinterhvedearealer. Specielt forventningerne til de amerikanske vinterhvedearealer kan få stor indflydelse på markedet. I forlængelse heraf er det værd at nævne, at SocEcon i fredags opjusterede deres forventninger til den russiske hvedeproduktion for kommende sæson fra 77 millioner tons til 80 millioner tons, som dermed har kurs mod den andenstørste hvedehøst, kun overgået af 17/18 sæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På fredag ventes USDA officielt at annoncere kinesiske køb af sojabønner, der estimeres til 2-2,5 millioner tons, og ifølge markedsrygter blev foretaget fredag sidste uge og fik priserne til at springe i vejret fredag eftermiddag, for dog at falde tilbage i løbet af aftenen. Spørgsmålet er nu, om vi kommer til at se en ny runde af kinesiske køb af amerikanske landbrugsvarer, der også kan omfatte majs og hvede, frem mod den næste runde handelsforhandlinger i midt/slutningen af februar. De seneste rapporteringer lyder på, at Kina vil købe yderligere 5 millioner tons amerikanske sojabønner, hvilket vil bringe det samlede køb under handelsforhandlinger op mod niveauet 10 millioner tons. Der er dog stadig et stykke vej op til de 30-35 millioner tons årligt, som Kina hidtil har importeret fra USA i et normalt handelsklima. Tyske Oil World er dog ikke jubeloptimister for så vidt angår Kina's efterspørgsel på soja. Oil World beretter, at den kinesiske sojabønne-crush er for nedadgående, som følge af faldende forbrug af sojaskrå på ryggen af udbrud af afrikansk svinepest. Der udover skriver Oil World, at det nuværende prisforhold mellem majs og sojabønner, kun marginalt favoriserer majs over sojabønner, hvorfor vi ikke vil komme til at se væsentligt lavere amerikanske sojabønne-arealer for kommende sæson, hvilket vil fortsætte med at holde priserne under pres.