Formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, er forkølet, så han håber, han i det mindst får mulighed for at overnatte indendørs, hvis et møde med energiminister Martin Lidegaard (Rad.) trækker ud.

Alvorligt ment

Hans Stougaard skal mødes med Martin Lidegaard torsdag formiddag, og selv om mødet kun er berammet til en time, har Hans Stougaard taget sin sovepose med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg bliver siddende, og jeg har taget min sovepose med. Hvis han svarer uden om, vil jeg konfrontere ham og sige, at jeg er nødt til at have et svar. Jeg mener det alvorligt, siger Hans Stougaard.

Halm ud i kulden

Årsagen til ministermødet er flere store Dong-varmeværkers plan om at udfase dansk halm til fordel for udenlandsk flis. Fra i år og frem til 2015 vil tre kraftvarmeværker droppe 340.000 ton halm årligt, hvilket er halvdelen af den halm, der bliver brugt af centrale kraftvarmeværker.

Det får konsekvenser for både landmænd og maskinstationer, deres vognpark og deres ansatte.

De skal siges op, og grejet skal sælges, hvis Martin Lidegaard ikke kan eller vil anvise alternative muligheder for den danske halm.

Et enkelt svar

-Jeg ønsker svar på, om vi skal opsige vores medarbejdere, eller om vi kan forvente en løsning nu og her. Hvis Martin Lidegaard siger, at regeringen ikke vil bruge halm i Danmark, er det til at forstå. Det er meget enkelt, siger Hans Stougaard, som ønsker et svar, så han har noget at sige til medlemmerne, når der er generalforsamling i Danske Halmleverandører den 27. februar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vil ministeren holde gang i den produktion af CO2-neutral energi, vi har, eller vil han sige, at det glemmer vi alt om, siger Hans Stougaard.

Ikke plads til både-og

Han er forberedt på, at den garvede politiker og minister måske vil komme med et svar, der er mere både-og, men som nævnt giver Hans Stougaard ikke noget for det.

- Det nytter ikke, at de ansatte kan få en fyreseddel i den ene hånd og en seddel fra Martin Lidegaard i den anden. Vi er med på, at det er politikerne, der bestemmer, men så skal de også være ansvarlige, når man spørger på en ordentlig måde. Vi kan ikke bruge et henholdende svar til noget, siger Hans Stougaard.

Ministeren har nøglen

Han nævner, at flere varmeværker og energiselskaber tumler med planer, der kan fyre op for halmforbruget, men energiminister Martin Lidegaard er ifølge Hans Stougaard en helt central person i forhold til at få det ført ud i livet.

- Ministeren sidder med nøglen. Vi kan ikke gå et højere sted hen, siger Hans Stougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er flere projekter på bedding, men hvis der ikke bliver skubbet til dem, sker der ikke noget, tilføjer halmformanden.

En halv time kan række

Hans Stougaard havde foretræde for Folketingets energipolitiske udvalg for halvanden måned siden. Her fik halmleverandørerne et kvarter, og det kom der intet konkret ud af. Nu har Hans Stougaard en time med ministeren torsdag.

- Det er rigelig tid. Det behøver ikke tage mere end en halv, siger han.

- Hvis ministeren argumenterer mod at bruge dansk CO2-neutral energi til fordel for importeret energi fra lavtlønslande, som efterlader vores folk arbejdsløse, så er det en politisk beslutning. Men det er kassetænkning. Det er billigere at bruge egen halm end at lønne fremmede folk fra Langbortistan, siger Hans Stougaard.