Den norske stat er i gang med deres hidtil mest ambitiøse satsning på veterinærområdet med byggeriet af deres nye miljø- og biovidenskabelige universitet - Campus Ås - i den sydøstlige del af Norge. Det 7 milliarder kroner dyre projekt skal huse udflytningen og samlokaliseringen af Veterinærinstituttet, Veterinærhøjskolen og stalde med 40 helt nye staldafsnit til husdyrene. Fremtiden Staldinventar i Langå er valgt som eneleverandør af alt staldinventar med mere, og har dermed sikret sig en stor millionordre, der skal føres ud i livet i løbet af halvandet år. Det skriver Fremtiden Staldinventar i en pressemeddelelse.

Det nye universitetsmiljø

Det er ikke kun den danske stat, der er igang med udflytningen af statslige institutioner. Den norske stat er i fuld gang med at bygge en af deres hidtil største satsninger i Ås, i den sydøstlige del af Norge, hvor man siden 2015 har drevet Ås Gård, med forsøgsstalde til kvæg, heste, grise, får og geder. Campus Ås er et universitetsmiljø og center for forskning, udvikling og uddannelse indenfor husdyrsområdet, og kommer i løbet ca. halvandet år til huse udflytningen af Veterinærinstituttet og Veterinærhøjskolen, der i dag ligger i Oslo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggeriet er på næsten 65.000 etagemeter, der omfatter 2.400 lokaler med laboratorier, dyrehospital husdyrstalde og fællesarealer med undervisningslokaler, kontorer og kantiner med videre. Budgettet for hele byggeriet er på næsten 7 milliarder kroner, og gennemføres i et samarbejde mellem det norske Statsbygg og den norske byggekoncern Hent A/S, der blandt andet er kendt for deres byggeri af Oslo's lufthavn i Gardermoen.

I forbindelse med projektet udbygges Ås Gård med næsten 17.000 kvadratmeter, med 40 helt nye staldafsnit til kvæg, heste, grise, geder og får. Det er her Fremtiden Staldinventar kommer ind i billedet som eneleverandør, der skal delprojektere, producere og montere flere hundrede stier og båse i galvaniseret og rustfrit stål i de nye stalde. Dette har de næste halvandet år sikret en ordre i flere millioner kroner-klassen til virksomheden i Langå.

Fordi vi kan

På spørgsmålet om, hvorfor valget faldt på Fremtiden Staldinventar, siger adm. direktør Kaj Jakobsen:

- Det er der flere årsager til. Først og fremmest er vi en af de meget få virksomheder i Skandinavien, og for den sags skyld i Nordeuropa, der kan løfte en opgave af denne art og størrelse. Andre er blevet spurgt, men det blev os, der løb med ordren. Det er et meget stort projekt, og der er stort set udelukkende tale om specialproduktion af alt inventaret i galvaniseret og rustfrit stål. Så vi kan ikke bare tage standardprodukter ned af hylderne og sende dem til Norge. Alt skal specialprojekteres og specialproduceres, hvilket heldigvis i forvejen er en af vores væsentligste styrker. Dernæst er vi en af de få virksomheder, der dækker hele spektret med staldløsninger til alle husdyrtyper, og endelig er vi fleksible og omstillingsparate, så vi til enhver tid er konkurrencedygtige på kvalitets-inventar.

Processen kommer til at fylde væsentligt i hverdagen hos Fremtiden Staldinventar. Det næste halve år koncentrerer man sig om delprojekteringen af inventaret til de mange stalde, og har dedikeret en fuldtidsmedarbejder til denne del af projektet. Derefter er det smedene på værkstederne i Langå der tager over, og svejser de mange tons stål sammen til de endelige elementer, hvorefter montørerne sørger for monteringen af staldløsningerne i Ås. I alt har virksomheden halvandet år til hele deres del af projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser meget lyst på fremtiden

Hos Fremtiden Staldinventar ser de meget lyst på fremtiden.

- Projektet i Norge kommer til at bidrage med en omsætningsfremgang på 25 procent i 2018. Men vi har også gang i en lang række andre specialprojekter med staldløsninger til zoologiske haver, forsøgscentre og hundekenneler. Senest har vi gennemført et projekt for landbrugsmyndighederne i Uganda med inventar til helt nye kvægstalde i Kampala. Så vi er også godt i gang med at udvide vores geografiske handelsområde. Vi kan derfor kun glæde os over alt det nye, der er på vej ind i vores ordrebøger, siger Kaj Jakobsen.