Bedst som iltsvindet er på tilbagetog i danske søer og fjorde, så lurer faren fortsat. Det skriver ing.dk med henvisning til et interview med Harley Bundgaard Madsen, kontorchef i Miljøstyrelsen.

- Problemerne med iltsvind er ikke slut endnu. Vi havde gavn af den kraftige blæst, men den var ikke langvarig, og august, september og oktober er de måneder, hvor vi statistisk ser de værste iltsvind. Hvis det igen bliver stille og varmt, så bliver det slemt, siger Harley Bundgaard Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt nyt, men ...

I juli måned kunne Miljøstyrelsens udsendte i fjorde og have melde om kraftige iltsvind i blandt andet Limfjorden, Mariager Fjord og Det Sydfynske Øhav. Efter stormen Johanne har styrelsens skibe været afsted igen, og de kom hjem med godt nyt.

- Iltsvindet er helt væk i Limfjorden, bortset fra Lovns Bredning, og der er intet iltsvind omkring Sjælland bortset fra en smule ved Lolland. Endnu afventer Miljøstyrelsen resultater fra farvandet omkring Fyn, men i Mariager Fjord er der stadig iltsvind, formentlig fordi blæsten havde svært ved at omrøre vandet, fordi fjorden er omgivet af bakker, siger Harley Bundgaard Madsen til ing.dk.

Iltsvindet sker, fordi varmt vejr får algevæksten i søer og fjorde til at stige. Algerne skygger for solen og koster ilt under nedbrydning.