Synet af en bygmark, der bølger i vinden, er et fantastisk syn. Det samme er det, når vi går en tur ned over vores marker, og ser hvordan afgrøderne vokser i løbet af sæsonen, det er nemt at følge. Det er alt sammen meget godt, men husker vi at tænke på, hvad sker der egentlig under fødderne på os? Det er her motoren er, er den ikke i orden og i balance, får planterne og rødderne på ingen måde de optimale arbejdsbetingelser, og det kommer i sidste ende til at påvirke, det udbytte vi høster.

Samarbejde med din jord

- Videnskaben mener, at der findes op mod 77 DE pr hektar i jorden i form af regnorme, insekter og mikroorganismer, men at de ikke kan klare sig uden noget at leve af. Derfor bør man indarbejde dem i sin tankegang, siger Pernille Snitkjær, medindehaver af rådgivningsfirmaet Levende Jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun ser i høj grad jorden som en samarbejdspartner.

- Så længe vi vil høste, skal vi også tænke på at give noget tilbage, så vi skal i høj grad se jorden som en partner, tilføjer hun.

- Sat på spidsen vil jeg sige, at der er mulighed for at få 50 procent mere jord - bare nedad, hvis jorden og organismerne er i balance, tilføjer hun.

For Lars Nørgaard Christensen, som Agro er på besøg hos sammen med Pernille Snitkjær, er fokus på jorden noget nyt, som han er kommet i gang, efter han og hans far Jens Nørgaard Christensen tog kontakt til firmaet Levende Jord. Han drager en parallel imellem hans køer i stalden, og det der sker i marken.

- En sund ko producerer mere mælk, og det forsøger vi at løse ved at lave foderplaner og skabe optimale forhold for den. Det samme bør egentlig gælde i marken, at vi her tænker på at fodre jorden med de rigtige ting, på de rigtige tidspunkter, så den ligeledes kan producere og yde optimalt, siger Lars Nørgaard Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du skaber ikke et nyt resultat, hvis du ikke ændrer, det du gør, sådan siger Pernille Snitkjær, men det er det Lars er i gang med.

I Agro, der udkommer i dag fredag den 14. juli kan du læse resten af artiklen. Men allerede nu kan du læse artiklen gratis ved at klikke her: