Knap 10 millioner Euro er der af EU's Horizon 2020 støtteprogram for forskning og innovation sat af til to store tværnationale EU-projekter, som skal finde løsninger, der kan balancere en lønsom landbrugsproduktion med hensynet til kvaliteten af vores grundvand.

Fairway og WaterProtect er navnene på de to søsterprojekter, som i de kommende tre - fire år skal arbejde på at udvikle nye metoder og tilgange til beskyttelse af grundvandet, som er mest optimale for landbruget, samtidig med at borgernes adgang til rent og godt drikkevand sikres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partnerne i projekterne udgøres af Seges, Geus, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Skive Kommune og Landbo Limfjord.

- Verden efterspørger flere fødevarer, og EU er et af de områder, der står for en meget stor del af fødevareproduktionen. Øget produktion indebærer imidlertid større brug af pesticider og brug af kvælstof til gødning. Det kan være en alvorlig trussel mod grundvandet, mener forskere fra Geus, der er partner i både Fairway og WaterProtect.

Selv om der er fælles EU-regler, så er de naturgivne forhold for både landbrugsproduktion og beskyttelse af grundvandet, imidlertid meget forskellige i de enkelte medlemsstater. Projekterne skal derfor bidrage til at skabe større fælles forståelse på tværs af landegrænserne, og dermed muliggøre en mere ensartet praksis i forhold til at kombinere hensynet til både landbrug og grundvandskvalitet.

- De danske vandværker leverer generelt vand af god kvalitet, og der er stor fokus på både overvågning og beskyttelse af grundvandet, men intensivt landbrug kan potentielt medføre kvalitetsproblemer for grundvandet. Derfor skal vi også hele tiden være ajour med den allernyeste viden, så Danmark også i fremtiden har grundvand af højeste kvalitet. Samtidigt har vi i Danmark en meget stor viden om at kombinere landbrug og godt grundvand, og den deler vi selvfølgelig gerne med de øvrige lande, siger projektleder Rikke Krogshave Laursen fra Seges, som er partner i Fairway.

Videns- og forskningsinstitutionerne samarbejder med landbrugets rådgivningsvirksomheder, vandforsyninger, de offentlige myndigheder samt andre lokale aktører i udvalgte områder for at sikre, at fagligheden er på plads samtidig med, at arbejdet tager udgangspunkt i landmændenes situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at opnå langtidsholdbare løsninger er det vigtigt at interessenterne i de enkelte områder inddrages, og at vi finder praksisnære løsninger, som rent faktisk kan indføres, siger Pernille Stampe Jakobsen, Aalborg Kommune, som er lokal aktør i Fairway.