"Farlig bakterie spredes fra svin til mennesker"

"13 millioner svin er de rene smittebomber"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der har været nok af skræmmende overskrifter i medierne om MRSA, men bakterien er kun farlig, hvis man forsøger at behandle den med en bestemt slags antibiotika.

- Det, der gør MRSA-bakterien farlig, er, at den er modstandsdygtig over for den type antibiotika, som oftest bruges til mennesker - Methicillin. Men der er stadig mange andre former for antibiotika til behandling af infektioner, forklarer Tinna Urth, som er hygiejnesygeplejerske i Region Nordjylland.

Hun er som den eneste sygeplejerske i landet ansat specifikt til at have med MRSA-infektioner at gøre, og hun holdt oplæg ved svinekongressen for at fortælle om problemer og løsninger på MRSA-udfordringen.

Ligner almindelige stafylokokker

Bortset fra resistensen over for Methicillin er der ikke forskel på MRSA-bakterierne og de almindelige stafylokok-bakterier, som 25 procent af alle mennesker bærer rundt på.

Stafylokokker smitter gennem hudceller, og da vi smider 10.000 hudceller om dagen, bliver yderligere 50 procent af os smittet med stafylokokker hver eneste dag. Hvis man ikke er en af de 25 procent bærere af bakterien, smider man stafylokokkerne igen inden næste dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal altså podes for at kunne se, om der er tale om almindelige stafylokokker, eller om man har fået de resistente MRSA-bakterier. Og så skal lægen bare vælge en anden type antibiotika end Methicillin, forklarer Tinna Urth.

Stafylokokker - både de almindelige og MRSA - kan give bylder, børnesår, blærebetændelse, lungebetændelse og i værste fald blodforgiftning.

Større risiko ved staldarbejde

Der findes to typer af MRSA, og kun den ene - MRSA 398 - er relateret til produktionsdyr som svin. I 2010 var kun 23 ud af 257 MRSA-tilfælde af den svinerelaterede type.

Svinebakterien MRSA 398 findes næsten udelukkende hos mennesker, der har kontakt med produktionsdyr. Derfor er det ifølge Tinna Urth en god idé at blive podet i tilfælde af en infektion, hvis man selv eller en person i ens husstand arbejder i en stald. Men der er ingen grund til at teste sig selv jævnligt.

- Når man går i stalden den ene dag efter den anden, kan man bære rundt på MRSA-bakterier på et givent tidspunkt, og ugen efter er de måske væk, siger Tinna Urth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Statens Seruminstitut lavede sidste år en undersøgelse med 1.600 mennesker, der havde direkte eller indirekte kontakt til produktionsdyr.

- Kun én var smittet med MRSA. Det var en mand, der lever af at sætte minkbure op, fortæller Tinna Urth.

Hun understreger, at god hygiejne er med til at holde smitten nede.

Ved svinekongressen uddelte hun desinficerende middel til deltagerne for at illustrere, hvor vigtig håndhygiejne er.

- Du kan gøre mere gavn med sprit i 30 sekunder, end du kan gøre med vand og sæbe en hel dag, slog hun fast.