Med ny teknologi har Nordeuropas største græskaravler på Fyn fundet 40.000 flere græskar, end han vidste, han havde. Forskere fra SDU har overfløjet markerne med droner og optalt de omkring 40.000 græskar ved Gyldensteen Gods.

- Vi har græskar på 70-80 hektar og ingen muligheder for at tælle dem ellers. Nu har vi kunnet planlægge salget meget bedre og opnå en økonomisk ekstragevinst, siger græskaravler Frants Bernstorff-Gyldensteen til TV2 Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu er det højsæson for græskar, hvor mange fejrer halloween 31. oktober med uhyggelige græskarhoveder.

Derfor er det guld værd for græskaravler Frants Bernstorff-Gyldensteen at vide, at han roligt kan sælge de ekstra 40.000 græskar, som dronerne har vist, ligger ude på markerne.

15 mio til udvikling

Efter succesen med græskarrene har forskerne nu rettet øjnene mod andre afgrøder på Gyldensteen Gods. Til formålet har de modtaget knap 15 mio. kr. i udviklingsmidler fra Miljø- og Fødevareministeriet til at optimere udbyttet af løg og korn.

- Med stadigt større landbrug har landmanden ingen mulighed for at overskue væksten eller ukrudt og skadedyr på tæt hold. Men samtidig er hurtig indsats en stor fordel i bekæmpelse af skadedyr og ukrudt, siger lektor Henrik Skov Midtiby ved SDU Dronecenter til TV2 Nyheder.

En rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet viste i foråret, at landbruget kan opnå en gevinst på mellem 255 mio. kr. og 1,2 mia. kr. årligt ved at udnytte teknologier som droner og satellitfotos til præcisionslandbrug.