Fødevareministeriet er blevet landbrugets forlængede arm, og det går ud over både natur og miljø. Det mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), som derfor ønsker Fødevareministeriet nedlagt. Det skriver Altinget.dk.

- Landbruget bør lægges ind under Økonomi- og Erhvervsministeriet, da Danmark ikke længere har ministerier for særlige industrier, siger Ella Maria Bisshop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening, til Altinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun mener, at regeringen med valget af tidligere landmand og landbrugslobbyist Henrik Høegh (V) som fødevareminister har sendt et klart signal om, at landbrugets interesser skal vægtes overordentligt højt på bekostning af natur og miljø.

Og det er ifølge Bisshop-Larsen helt hen i vejret, eftersom landbrugets betydning er dalet betydeligt igennem de seneste årtier. I 2008 stod landbruget for bare to procent af den danske produktion og tre procent af beskæftigelsen.

S: Axelborg styrer Fødevareministeriet

På Christiansborg har både SF og Socialdemokraterne stor forståelse for Danmarks Naturfredningsforenings kritik. Men hvor DN's løsning er at nedlægge Fødevareministeriet, mener de to partier, at det i højere grad handler om at ændre politikken og styrke Miljøministeriet.

- Jeg kan konstatere, at Fødevareministeriet under den nuværende regering er blevet et rent Landbrugsministerium. Tanken om, at man skal samle hele tænkningen fra jord til bord forsvinder, når landbruget reelt sidder og styrer det hele fra Axelborg. Hvor er hele samarbejdet med Miljøministeriet? spørger Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov ifølge Altinget.

V: Enøjet påstand

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Høegh, der er i udlandet, men Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, afviser kritikken fra DN og oppositionen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er overhovedet ikke tale om, at den nuværende regering nedprioriterer miljøet - tværtimod. Vi har givet flere penge til miljøet end nogen tidligere regeringer, og vi har vedtaget adskillige miljøforbedrende tiltag for eksempel vandmiljøplanerne, som har reduceret udledningerne ude i vandløb og søer, siger Erling Bonnesen, der derfor mener, at DN og oppositionen kommer med udokumenterede påstande.

Også kritikken af, at Fødevareministeriet er landbrugets forlængede arm, bliver pure afvist af Venstres ordfører:

- Påstanden er helt enøjet. Som erhverv hører landbruget selvfølgelig ind under Fødevareministeriet, men ministeriet dækker også over mange andre områder herunder hele tanken om 'fra jord til bord' og forbrugerinteresser, siger Bonnesen, der mener, at at fødevaresektoren er så kompleks, at det er nødvendigt med et selvstændigt ministerium for at have en samlet ramme.