På Græsland 14 bliver der chance for at nærstudere en Cats præstationer i en markstak, da den danske importør af Cat, Pon Equipment, fremviser den 16 ton tunge Cat 938K.

- Vi viser den nye topmodel i K-serien på 16 ton med 750 millimeter brede dæk med traktormønster og med rodgreb samt overfaldsskovl, fortæller Jacob Sejer Thomsen, produktspecialist hos Pon Equipment.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gummigeden er en ægte landbrugsged og foruden de brede dæk, så ses det også med montering af centralsmøring samt høj komfort i kabinen i form af luftsæde med varme og ventilation. Desuden er maskinen udstyret med stor farvemonitor med bakkamera, så man ikke behøver dreje hovedet ved baglæns kørsel i ensilagestakken, fremhæver Jacob Sejer Thomsen.

Han fortæller, at Cat har kigget på måden traktor- og lastbilproducenter laver førerkabiner for at få en så høj komfort som muligt, og ifølge Cat har den nye gummiged et støjniveau på 66 dB.

Hydrostatisk transmission

Motoren i Cat 938K yder 173 hestekræfter og er på 6,6 liter. Motoren leveres naturligvis fra Cat og lever op til Tier4i-kravene. Kravene overholdes med EGR, og det betyder, at der ikke skal fyldes AdBlue på maskinen.

Der sidder tre hydraulikpumper på gummigeden, én til styring, én til læssearbejdet og én til transmissionen. Hydraulikkapaciteten til læssearbejdet er på 190 l/min, og transmission er hydrostatisk frem for en konverter.

- Da der er flere pumper, skal olien ikke prioriteres mellem forbrugerne, og derfor kan læsseudstyret betjenes samtidigt med fuldt styreudslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver en række fordele som et større bundtræk, da motoren ikke skal have mange omdrejninger, før maskinen flytter sig. Desuden er der mindre støj fra transmissionen, forklarer Jacob Sejer Thomsen.

Han gør desuden opmærksom på, at gummigeden på Græsland 14 er udstyret med Quick Steer, hvor rattet kun skal bevæges minimalt for styring af maskinen.