- Den målrettede og intensive jagt på høje udbytter på grovfoderarealerne har resulteret i græssorter, som fodringsmæssigt er af en alt for dårlig kvalitet, siger Søren Hertzum fra SH Ensilering, og han fortætter:

- Disse græsse skal snittes hver fjerde til femte uge for ikke at blive for tungt fordøjelige, og så hurtigt kan det tildelte kvælstof i marken ikke nå at blive omsat til protein af høj kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra, at der er udbragt gylle på en græsmark, skal der gå seks til otte uger, før kvælstoffet er omdannet til protein. I øvrigt går der lige så lang tid, inden eventuelle clostridia-bakterier i gyllen er nedbrudt, påpeger Søren Hertzum.

Høje ureatal

- Den dårlige proteinkvalitet betyder, at der skal suppleres med for meget tilskudsfoder i foderrationen. Hertil kommer, at køerne belastes af at skulle udskille det dårlige protein fra ensilagen, og det giver høje ureatal i mælken, tilføjer han.

- På grund af de store mængdemæssige udbytter opstår der også det problem, at det tildelte kvælstof bliver fortyndet op i en stor afgrødemængde. Resultatet heraf er et meget lavt proteinindhold pr. foderenhed, forklarer Søren Hertzum.

- Derfor har vi fået sammensat græsblandingen Topmix Kløver. Den består af mere langsomtvoksende græsser, der er bedre til at bevare fordøjeligheden, og som tilmed bedre tåler trafikken i marken, fortæller han.

Der sås for tæt i majs

I majs betyder udbyttejagten, ifølge Søren Hertzum, at der bliver sået alt for tæt. Konsekvensen heraf er for små kolber og for stor plantemasse. Dette problem, oplever han, bliver forstærket af, at majsen høstes for sent, og at der sættes for lav stub.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Løsningen på dette problem er at så færre planter pr. hektar. Det giver mere lys, luft, vand og gødning til her enkelt plante. Gevinsten heraf er sundere planter med større kolber, der modner tidligere. Når majsen snittes, skal der sættes så høj en stub som muligt, da stubben har en meget lav foderværdi, siger han.

Snitlængden

Søren Hertzum slår videre fast, at snitlængden er ekstremt vigtig, og at den altid skal tilpasses afgrødens tørstofindhold.

Han gør i den forbindelse opmærksom på, at for stor snitlængde giver for dårlig pakning af grønmassen i stakken. Og snittes der for kort, slipper afgrøden for meget væske. Det giver væskevandringer ned gennem stakken - med fejlgæring alkoholdannelse og eventuelt saftafløb som resultat.

Ensileringsmiddel

- For at sikre en hurtig og tilstrækkelig pH-sænkning, bør man altid tilsætte et ensileringsmiddel som Topsil max. Det minimerer tabet af næringsstoffer og nedbrydningen af protein under ensileringsprocessen. For at sikre de store værdier i stakkene, anbefaler vi at dække stakken med kvalitetsfolien Supastop, siger Søren Hertzum.

- Det vil måske koste op til 1.000 foderenheder per hektar at føre ovenstående forslag ud i livet. Det vil imidlertid kunne hentes ind mange gange gennem en bedre sundhed hos køerne, sparet tilskudsfoder, en bedre foderudnyttelse - og derfor en højere ydelse, slutter han.