Med en gennemsnitsalder blandt danske landmænd på omkring 60 år er der i den grad brug for et generationsskifte.

Tidligere har det heddet sig, at de unge landmænd står i kø for at afløse den ældre generation, men høje krav til deres opsparing holder dem uden for markedet. Men det billede sætter Jesper Lyhne, administrerende direktør i Landbrugets Finansieringsbank, nu spørgsmålstegn ved.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg hører bankerne sige: "Hvor er alle de der unge købere", siger Jesper Lyhne til Maskinbladet.

Landbrugets Finansieringsbank er en del af regeringens Vækstplan for fødevarer og blev sat i verden for at låne penge til landmænd, der har svært ved at skaffe finansiering.

Et gennemsnitligt dansk landbrug koster i dag omkring 40 millioner kroner, og ifølge Jesper Lyhne har den unge generation af landmænd en gylden mulighed for med få midler at få fingrene i deres egen bedrift. Noget der ikke er muligt i andre brancher.

- Det burde ikke være muligt at købe en bedrift til 40 millioner kroner med en egenkapital på 0,5-1 millioner kroner. Når det kan lade sig gøre inden for landbruget, så skyldes det, at bankerne ikke har købere nok, der kommer med 5-10 millioner kroner på lommen. Derfor er muligheden til stede, siger Jesper Lyhne.

Den ældre generation

Når de unge har haft svært ved at komme i gang, så skyldes det også, at mange af de ældre landmænd står over for tab eller måske ligefrem gæld, hvis de sælger deres bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har været med til at fastholde dem på bedrifterne. I stedet for at sælge har mange valgt at forpagte jorden, lade staldene stå tomme og blive boende på ejendommen.

Ifølge Jesper Lyhne må den ældre generation se den nye virkelighed efter krisen i øjnene.

- Sælgerne skal indstille sig på, at vilkårene er, som de nu engang er. Det eneste andet alternativ er, at landmændene kommer i jorden inden, de kommer af med jorden. Jeg har svært ved at forestille mig, at der skulle komme markante prisstigninger på jorden, eller at man skulle lave en særlov for landbruget, som siger, at de ikke skal betale skat at de gevinster, som ligger. Sælger må leve med de konditioner, som markedet sætter, siger Jesper Lyhne.

Men flere faktorer gør det nødvendige generationsskifte yderst vanskeligt.

- Det prisniveau, vi bevæger os ind i, er med til at puste til ilden. Kornpriserne er faldet, svinepriserne er faldet, og mælkepriserne er faldet. For långiverne er det ikke et spørgsmål om, hvad jorden eller bygningerne er værd, men et spørgsmål om, hvad bedriften kan præstere. Derfor er det bekymrende, at vi har et noget lavere prisniveau nu, end vi havde for bare et halvt år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men generationsskiftet skal ske.

- Vi skal have de unge i gang, for ellers ender det med en gradvis afvikling af landbrugsproduktionen i Danmark, siger Jesper Lyhne, der samtidig siger, at han "tager hatten af for de unge, der har modet til det".