Lyt til artiklen:

Agrovi: Svarer-rapport vender det blinde øje til regenerativt landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Ude i de danske marker ligger der et veldokumenteret og stort potentiale for at mindske landbrugets CO2-aftryk. Metoden er internationalt anerkendt, let at udføre og særdeles effektiv til at reducere udledningen.

Men i Svarer-udvalgets bud på at reducere landbrugets klimapåvirkning er regenerativt landbrug ikke nævnt, påpeger Agrovi i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ellers en markant billigere metode, end de dyre pyrolyseanlæg, som nævnes, som en stor del af løsningen.

- For mig at se virker det underligt, at man vender det blinde øje til en så stor mulighed, der virkeligt kan rykke på CO2-reduktionen, siger Niels Peter Ravnsborg, der er direktør for Videnscenteret Agrovi, som yder rådgivning til landbruget om blandt andet regenerative metoder.

Løsningen på landbrugets klimapåvirkning

Regenerativt landbrug nævnes af mange som løsningen på landbrugets klimaaftryk og har fået flere store virksomheder som Carlsberg og Nestlé til at undersøge mulighederne.

Metoden er dog udeladt i Svarer-rapportens modeller for virkemidler for landbruget. Og det ærgrer Niels Peter Ravnsborg, der peger på, at regenerativt landbrug også har en positiv indflydelse på biodiversiteten.

Han håber dog, at man vil inddrage regenerativ dyrkning i de kommende grønne trepartsforhandlinger om landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil have en afgørende indflydelse på hele modellen for fremtidens landbrug, klima og biodiversitet, hvis man tænkte regenerativt landbrug med. Det virker lidt som et mysterium ikke at have det med, når regenerative metoder i mange andre sammenhænge bringes frem som en stor mulighed for at reducere CO2-udledningen, siger Niels Peter Ravnsborg.

Flere rapporter viser ifølge Agrovi, at en omlægning af dansk landbrug til regenerative metoder vil give en reduktion på to til fire millioner tons CO2e, hvilket svarer til ekspertgruppen for en grøn skattereforms samlede målsætning.

Ekspertgruppen nævner pyrolyse (biokul), skovrejsning og udtagning af kulstofrige landbrugsjorde samt reduktion i udledning fra husdyr som de eneste virkemidler.