Lyt til artiklen:

Danmark rundt: Fokus på forhandlere i 2023

00:00
Hastighed: ???x
11:52

Maskinbladet har igennem årtier bragt forhandlere og kunder sammen. Og portrætserien ForhandlerFokus har igennem de seneste mange år været en fast bestanddel af avisens 2. sektion "BrugtPro".

I denne artikel bringer vi overblikket over de forretninger, der har været med i 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi begynder rundturen på Lolland, hvor Maskinbladet i starten af januar var på besøg hos Christian Holst og Gert Klitgaard, som godt et år tidligere havde overtaget maskinforretningen Johannes Mertz.

rich-media-2
Christian Holst og Gert Klitgaard ejer og driver maskinforretningen Johannes Mertz. Foto: Jacob Kaas.

12 måneder klogere så de nye indehavere med glæde tilbage på beslutningen om sammen at overtage og videreudvikle virksomheden, der er en af seks hovedforhandlere af New Holland.

Fremtidssikrede Johannes Mertz viser skarp form

Se også:

Fremtidssikrede Johannes Mertz viser skarp form

I Brørup i det sydjyske lagde vi i februar vejen forbi Lars Andersen, der efter et løbende generationsskifte, netop havde overtaget den sidste ejerandel af Deutz-Fahr-forhandleren A.P. Andersen efter sin far.

- Vi er måske ikke den mest topmoderne forretning i verden, men vi leverer varen for vores kunder, fortalte Lars Andersen, der satser på, at gode, gamle dyder bærer igennem for en lille maskinhandler i et omskifteligt marked.

Måske ikke topmoderne - men vi leverer varen

Se også:

Måske ikke topmoderne - men vi leverer varen

Lidt senere på måneden og længere mod nordøst besøgte Maskinbladet Yding Smedie & Maskiner, hvor indehaver Jeppe Rasmussen efter overtagelsen af Lind &Kruse ville forlade sin rolle som værkfører og gå forrest med virksomhedsopbygning og kulturudvikling i den voksende virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at der kan findes synergier og måder, vi kan arbejde sammen på, men det handler fra mit synspunkt om, at vi får smeltet det bedste fra to virksomhedskulturer sammen i fællesskab, fortæller Jeppe Rasmussen i artiklen.

Kend os som problemknuserne

Se også:

Kend os som problemknuserne

I marts var der faktisk to maskinforretninger i fokus. I Hadsten er områdets Massey-Ferguson-forhandling nemlig båret af en maskinforretning og et maskinværksted.

Hadsten Maskiner og Kalstrup Maskiner havde et år tidligere grebet depechen med salg og service af Massey Ferguson, og de to familievirksomheder stortrives i samarbejdet, fortæller de i portrættet, hvor vi kækt spiller på ordene: Eberhard Kalstrup betyder Massey Ferguson i Hadsten.

Eberhard Kalstrup betyder Massey Ferguson i Hadsten

Se også:

Eberhard Kalstrup betyder Massey Ferguson i Hadsten

Men ganske få måneder efter, at de fire glade forretningspartnere havde smilet til kameraet blev de desværre ramt af et pludseligt og rystende dødsfald.

rich-media-8
Peter Kalstrup og Mads Kalstrup fotograferet foran deres servicevogne i forbindelse med portrættet til ForhandlerFokus. Foto: Jacob Kaas.

Peter Kalstrup, medindehaver af Kalstrup Maskiner, var i midten af juli ude og servicere en mejetærsker hos en kunde i nærheden. Mens kunden sad oppe i førerhuset, arbejdede Peter Kalstrup på mejetærskeren nede på gulvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her faldt han af uvisse årsager pludselig om og slog i faldet baghovedet i betongulvet med et stort kraniebrud til følge, fortalte den sørgende og chokerede søn og forretningspartner, Mads Kalstrup, i et interview med Maskinbladet.

Peter Kalstrup døde af sine skader på sygehuset kort tid efter.

- Det er en rigtig hård omgang at skulle igennem, og jeg er meget ked af det. Det er klart. Jeg tænker på ham hver dag, og på samme tid arbejder jeg en hel masse, for at få det hele til at nå sammen i forretningen, fortalte Mads Kalstrup i starten af august.

Efter Peter Kalstrups pludselige dødsfald: Det er misforstået hensyn, hvis kunderne ikke ringer efter os

Se også:

Efter Peter Kalstrups pludselige dødsfald: Det er misforstået hensyn, hvis kunderne ikke ringer efter os

Næste stop på rundturen blandt de mange spændende, danske maskinforretninger var i Vesthimmerland, hvor vi slog vejen forbi en maskinforretning, der hvert år sælger omkring 300 traktorer.

Hos familievirksomheden Thorup Maskinhandel, der er blandt landets største brugtforhandlere, kunne Emil Høgh Jensen berette om, hvordan hans far Lasse Høgh Jensen præcis 25 år tidligere kom til at starte forretningen ved at stille en traktor med et "til salg" skilt ud til landevejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-12
Emil Høgh Jensen, Thorup Maskinhandel. Foto: Jacob Kaas.

I 2022 solgte Thorup Maskinhandel godt og vel 350 nyere, brugte traktorer og omtrent det samme antal maskiner. Virksomheden har fortsat stifteren som indehaver, men Lasse Høgh Jensen er i de senere år trådt i baggrunden for at passe på helbredet og ønsker sig i stedet at koncentrere sig om sit lille landbrug.

Viljen til at lykkes

I Viborg besøgte Maskinbladet senere i april endnu en maskinforretning, der er helt sin egen, men på en ganske anden måde.

Samson er den markedsledende gyllevognsproducent både i Danmark og i Europa. Og maskinforretningen Samson Agrolize har alene ansvaret for at holde de grønne maskiner i front på det danske marked.

Det er 23 år siden, at Samson, som vi kender det i dag, så dagens lys og årsagen til, at det danske brand har en førende position er ifølge salgschefen ligetil.

- Grunden til, at Samson er i front, er ret simpel. De laver et hammergodt produkt, fortæller Søren Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viljen til at lykkes: Fra startvanskeligheder til markedsleder

Se også:

Viljen til at lykkes: Fra startvanskeligheder til markedsleder

I maj gik turen til det østjyske og en maskinforretning, der har stifteren Jens Lübecks oldebarn, Jens Peter Lübeck, ved roret.

Navnet Jens Lübeck vækker i sig selv nok genklang blandt mange landmænd i hele det østjyske område. Tilføjes navnet på den hedengangne maskinhandel Scan-Agro, som maskinforretningen hed i en årrække, så udvides kendskabet fra regionalt til nationalt.

rich-media-15
Jens Peters far, Morten Lübeck (t.v.), er fortsat en stor del af forretningen i Østergade i Hadsund. Foto: Jacob Kaas.

Fortidens dyder og erfaringer fylder godt i rygsækken hos maskinforretningen Jens Lübeck Agro i Hadsund, der blandt andet importerer og forhandler redskaberne fra Unia i Danmark.

Nutidens Jens Lübeck lærer af fortiden og glæder sig til fremtiden

Se også:

Nutidens Jens Lübeck lærer af fortiden og glæder sig til fremtiden

Den grønne super-niche

Man plejer at sige, at det man ikke tjener på gyngerne, det skal man hente på karusellerne. I midtjyske Kjellerup har maskinforretningen Bredsgaard i de senere år i høj grad styret efter denne tivoliserede reference.

Bent Hansen har ejet og drevet maskinforretningen, der er full line Claas-forhandler, siden 2011. Hvis vi kalder den del for gyngerne, så er maskinproducenten Tree Tech, der også hører under Bredsgaard, karusellen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med Tree Tech har vi jo den her super-niche, hvor vi kommer ud til rigtig mange skovkunder. Og det er jo ikke kun skovmaskinerne, vi servicerer hos dem, fortæller Bent Hansen i starten af juni, da Maskinbladet er forbi for at tegne et portræt.

Maskinhandleren og producenten

Se også:

Maskinhandleren og producenten

I det midterste af Vendsyssel, mellem Hjørring og Tårs, skrives historien om MB Maskiner. Her skrives historien om en mand, der bare ikke kan lade være.

I en udestue på gavlen af stuehuset på Troldnæsvej har maskinhandler Marthin Bundgaard installeret sig med sit kontor. Ikke mange meter fra sofaen, som han jævnligt må søge til mere af nød frem for af lyst.

Men den invaliderende rygskade, som han lever med, holder ikke den gæve nordjyde tilbage fra at ombygge skårlæggere og kaste sig over en rolle som importør af finske Sampo-Rosenlew.

Marthin kan bare ikke lade være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Marthin kan bare ikke lade være

Se også:

Marthin kan bare ikke lade være

I juli markerede Maskinbladet et stort jubilæum. Det var nemlig avisens udgave nummer 700, der blev sendt på gaden. Og i det nummer havde redaktionen gravet en ti år gammel udgave af Forhandlerfokus frem med Herborg Smede og Maskinforretning, som blev bragt side om side i avisen.

Og hvis de troede, at omstruktureringen af John Deeres danske forhandlernetværk i 2012 var en stor omvæltning for Herborg Smede- og Maskinforretning, så blev begivenhederne få år senere en absolut revolution.

rich-media-21
Medindehaverne af Herborg Smede- og Maskinforretning foreviget til Landsskuet 2023. Fra venstre ses Keld Andersen, Jakob Pedersen, Jens Poulsen, Lars Henrik Hansen og Martin Hjort Kongsgaard. Oluf Poulsen måtte melde forfald til fotoseancen, da han skulle på arbejde. Foto: Jacob Kaas.

De seks indehavere af den vestjyske maskinforretning fik nemlig i 2019 bud om at sælge 51 procent af selskabet til Semler Agro, ellers var det endegyldigt slut med forhandlingen af John Deere.

Ejerkredsen tog den rigtige beslutning, fortæller de i 2023-udgaven af ForhandlerFokus.

- Hvis vi havde fortsat som os selv, så tror jeg, at vi var druknet i det, siger Martin Hjort Kongsgaard, der glæder sig at udfolde potentialet i John Deeres teknologiske udvikling i de kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var den rigtige beslutning

Se også:

Det var den rigtige beslutning

De kalder ham Georg Gearløs

For enden af en grusvej ved Nr. Felding, lige syd for Holstebro, holder Søren Kjærgård til. Det er 50 år siden, at han havde sin første arbejdsdag på Skjernvej 188, hvor hans far i sin tid drev landbrug.

Selvom han snart runder 70 år, så har Søren Kjærgård fra Kvikagro ingen planer om at trække sig tilbage og nyde sit otium. Han nyder hverdagen i værkstedet.

Kvikagro-opfinder har ingen udløbsdato

Se også:

Kvikagro-opfinder har ingen udløbsdato

På Lolland møder vi endnu en maskinforretning, der i 2019 fik et ultimatum af John Deere.

Torben Kepp Jensen fik i 2019 buddet om at sælge sin forretning til Semler Agro for at beholde John Deere i huset, men han nægtede at forlade sine dygtige og dedikerede medarbejdere. Siden han var knægt, har han levet i, af og for Søllested Maskinforretning.

Det blev et nej og et skifte til Case IH i stedet. Alt lige fra kuglepenne og brevpapir til facadeskilte og reservedele for millioner er siden blevet skiftet ud.

Søllested Maskinforretning: Altid for medarbejderne

Se også:

Søllested Maskinforretning: Altid for medarbejderne

I september besøgte Maskinbladet en anden New Holland hovedforhandler, nemlig Farmas A/S. Omdrejningspunktet for den historie blev med fokus på Viborg-afdelingen, hvor Farmas samler sin ekspertise på porteføljen af New Holland-entreprenør maskiner.

rich-media-26
Hos Farmas i Viborg har man ekstra fokus på entreprenørmaskinerne. Foto: Jacob Kaas.

- Vi har rigtigt mange dygtige folk i Viborg, og derfor er det nærliggende, at vi bygger vores kompetencecenter op omkring dem, siger underdirektør i Farmas, Ole Borup Rosengreen, der også understreger, at alle serviceteknikerne i Farmas fire afdelinger selvfølgelig kan udføre almindelige reparationer og service på entreprenørmaskinerne.

Farmas Viborg samler ekspertisen

Se også:

Farmas Viborg samler ekspertisen

Hvis man tegner en cirkel med 30 kilometer i diameter rundt om Hammershøj, der ligger midt mellem Viborg og Randers, så har man indkredset langt størstedelen af kunderne hos Trankjær - Hammershøj Smede- og Maskinforretning.

Virksomheden blev grundlagt i 1942 af Svend Gunvald Trankjær.

Siden 2007 har maskinforretningen haft forhandling af Claas, og virksomheden koncentrerer sig i øvrigt også om produktprogrammet fra Amazone og BVL.

- Vi servicerer både mejetærskere og traktorer. Og vi gør selvfølgelig, hvad vi kan for også at sælge nye maskiner. Men vi er ikke dem, der sælger flest. For os handler det meget om at hjælpe kunderne med deres behov og ikke så meget om at få vores salgsbudget til at passe, fortæller Peter Trankjær.

Trankjær følger strømmen

Se også:

Trankjær følger strømmen

I oktober slog Maskinbladet vejen forbi en maskinforretning, der just havde indrettet sig i nye lokaler.

rich-media-29
Bjarne Rytter har fået godt selskab i sit selskab. Foto: Jacob Kaas.

Importøren og maskinforhandleren Rytter Maskiner har fremtidssikret sig med stærke brands, nye store lokaler og dedikerede arvtagere i ejerkredsen.

Rytter er klar til det lange løb

Se også:

Rytter er klar til det lange løb

Nu kalder de ham Manna-Michael

Hvis man er dygtig og opfører sig ordentlig overfor sine kunder, så skal man nok klare den, selvom konkurrenterne er både større og stærkere, lyder parolen hos nordjyske Manna Traktor- og Maskinforretning.

Der er rift om opmærksomheden i Brønderslev og omegn, når det kommer til landbrugsmaskiner. Fire af Danmarks største maskinforretninger er stærkt repræsenteret i byen og bare otte kilometer mod vest, i landsbyen Manna, finder man en lille lokal maskinforretning, der har til huse på hovedvejen i et tidligere mejeri.

Manna Traktor- og Maskinforretning er med sine samlede 12 medarbejdere den mindste i spillet om Nordjylland, men det er en maskinforretning, der har godt fat i sin del af markedet.

Nu kalder de ham Manna-Michael

Se også:

Nu kalder de ham Manna-Michael

I det sønderjyske lander vi i den lille by Hellevad, hvor værkstedet er Underbjergs bankende hjerte

Årtiers fokus på Fendt har skabt en unik, strømlinet virksomhed, der uden de store armbevægelser kravler op på listen over Danmarks største maskinforretninger.

- Jeg er rigtig stolt af, hvad virksomheden efterhånden har udviklet sig til. Fra ingenting på en mark og til så mange mennesker, der arbejder så godt sammen om det her. Ja, det er jeg faktisk ret stolt af, fortæller Einer Underbjerg.

Værkstedet er Underbjergs bankende hjerte

Se også:

Værkstedet er Underbjergs bankende hjerte