Lyt til artiklen:

52 forskellige ulve er registret i Danmark

00:00
Hastighed: ???x
04:46

I 1. kvartal 2023 befandt der sig i Danmark sig omkring ti immigranter og 20 danskfødte ulve i Danmark, viser et statusnotat fra Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, der sammen står for overvågningen af ulve i Danmark, skriver Ulveatlas.

Sytten af de 30 ulve var voksne født før 2022, og 13 var hvalpe født i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 30 ulve var fordelt på fem par eller kobler - heraf to med unger- syv stationære enlige, og tre strejfdyr

Siden begyndelsen af den nationale ulveovervågning, har der hvert år været en tilvækst i antallet af fund årligt.

Alene i 1. kvartal 2023 blev der registreret 1.718 fund af ulv eller formodet ulv. Stigningen i fund skyldes en kombination af flere ulve, en øget overvågningsindsat af ynglende par og kobler, samt forbedrede tekniske metoder - især kvalitet af vildtkameraer - som fører til at en større andel fund kan erklæres som sikre fremfor sandsynlige eller mulige.

Døde, forsvundne og udvandrede ulve

I Danmark er der til dato registreret 52 forskellige ulve med kendt genotype: 24 er indvandret fra Tyskland og 28 er danskfødte.

Det er ulvenes genetiske profiler, som muliggør en kortlægning af deres familiære tilhørsforhold i den centraleuropæiske lavlandsbestand. Det er ligeledes den genetiske profil, der gør det muligt at følge de voksnes individers vandringer mellem Tyskland og Danmark og tilsvarende følge flere af de danskfødte ulves vandring fra deres fødested til Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis en ulv forlader Danmark, kan registrerede fund syd for grænsen fortsat følges i det Centraleuropæiske ulveregister.

I forbindelse med oprydning langs motorvej E45 syd for Aalborg fandt Vejdirektoratets entreprenør et ulvelignende dyr.

Formodet ulv trafikdræbt ved Rold Skov

Se også:

Formodet ulv trafikdræbt ved Rold Skov

I december 2023 er tre af de 52 ulve med kendt genotype dokumenteret døde i Danmark.

Én er død af sygdom, én skudt ulovligt og én dræbt af bil, seks er udvandret til Tyskland - tre af disse blev siden dræbt af bil- og 15 har været borte i mere end ét år efter sidst at være registreret i Danmark. Disse regnes som forsvundne, dvs. døde uden kendt årsag.

Læs statusrapporten for ulveovervågningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ændret beskyttelsesstatus

Ulven skaber i mange EU-lande debat. I årets sidste måned kom EU-Kommissionen med et forslag om at ændre ulves beskyttelsesstatus fra "strengt beskyttet" til "beskyttet".

Forslaget sker ovenpå en analyse, der ifølge EU-toppen viser, at koncentrationen af ulveflokke i nogle europæiske regioner er blevet en reel fare for især husdyr.

Ulve anslås årligt at dræbe mindst 65.500 husdyr i EU. 73 procent af dem er får og geder, 19 procent kvæg og 6 procent heste og æsler opdrættet til kød.

I Danmark har ulve påvist med DNA angrebet 10 får, kalve og ponyer i 1. kvartal.

EU-Kommissionen vil nedgradere ulvens beskyttede status

Se også:

EU-Kommissionen vil nedgradere ulvens beskyttede status

Danmark er for lille til ulv

Den tidligere miljøminister Lea Wermelin (S) meldte markant ud, at Danmark er for lille til ulv. Siden har den danske regeringen forsøgt at få EU-Kommissionen til at se kritisk på den strenge beskyttelse af ulven, hvor det var svært, at få mulighed for at skyde problemulve og regulerer bestanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nuværende miljøminister Magnus Heunicke (S) har ikke på samme måde meldt bombastisk ud, men sagde blandt andet i et samråd i december, at regeringen har afsat midler i finansloven for 2024 til styrkelse af de initiativer, der ligger i ulveforvaltningen.

- Så vi kan imødegå den stigende ulvebestand og hjælpe flere husdyrholdere mod ulveangreb, sagde Magnus Heunicke på et samråd indkaldt af Pia Kjærsgård (DF), som ønsker hele Danmark udpeget til ulvezone, så husdyrholdere over hele landet kan få tilskud til ulvesikrehegn.

Det afviste miljøministeren dog, da ulveovervågningen i Danmark anser det for usandsynligt, at ulven etablerer sig uden for Jylland, da de indre danske farvande udgår en effektiv barriere for ulvens spredning til Fyn og Sjælland.