Lyt til artiklen:

Svagt rajgræs og stærk vinterbyg på Bækgaard

00:00
Hastighed: ???x
05:00

Årets to første afgrøder på Bækgaard ved Sønderborg har været i hver deres ende af skalaen, fortæller Torben Lei, der ejer gården.

De fik i sidste uge bjerget knap 40 hektar rajgræs, der bestemt ikke var den største oplevelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har den kun for andet år. Sidste år var det en nem og tør høst, og i år var det stik modsat. Der var tørkepletter, der var begyndt at blive grønne igen, og det var en meget grøn afgrøde, vi høstede. Det virkede som om, den var begyndt at gro fra bunden igen, så det var en sej omgang, fortæller Torben Lei.

Allerede fredag den 14. juli forsøgte de sig i rajgræsset, men det var for ringe til at fortsætte. Lørdag morgen var konsulenten forbi for at vurdere, om der skulle skårlægges, eller om det skulle have tre-fire dage til. Valget blev det sidste, og søndag sørgede blæst for at græsset tabte en del frø.

-Frøene blev tabt i de områder hvor det stod op. Der hvor det lå ned var det ikke så galt, konstaterer Torben Lei.

rich-media-2
Høsten kom i hus efter en stærk indsats. Foto: Torben Lei.

Naboen kom til hjælp

Tirsdag den 18. juli skulle slaget stå i rajgræsset, hvor en tredjedel af afgrøden kom i hus. Onsdag kom der regn.

- Torsdag morgen troede vi, at vi havde torsdag, fredag og lørdag, men så lavede de om i vejrudsigten. Så der fik jeg fat i naboen, og så kørte vi, fortæller Torben Lei, der fik hjælp fra naboen på Snogbækgaard, som velvilligt stillede an med endnu en Lexion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kørte til middag, så kom der en byge, og så kørte vi igen. Til aften holdt vi en halv times tid til at spise, og kørte så til 23:30, selv om det var sjaskvådt, for det skulle ind, siger Torben Lei, der glædede sig over dén beslutning, da der fredag middag kom en ordentlig skylle.

Udbyttet i græsset, som de altså kun har for andet år på bedriften, er næppe imponerende, vurderer den sønderjyske landmand.

- Jeg ved ikke helt, hvad det skal give, men det er en af de sorter, der giver mindst. Vi har vejet 1500 kg i våd råvare ind, og det har været med op mod 30 procent vand, så jeg tror ikke, den overrasker særligt positivt, konstaterer han.

rich-media-4
Markerne ned til Alssund klarer sig fornuftigt med vinterbyg. Foto: Torben Lei.

God vinterbyg

Før rajgræsset havde Bækgaards Lexion 8800 til gengæld slået sig løst i 53 hektar vinterbyg, der var en anderledes positiv oplevelse.

- Vi tog det for tre uger siden, så det kom ret tidligt. Det gik langt over forventning, og den har også set godt ud. Det var små, spidse kerner, men tilpas mange af dem. Det kom ind som en fin vare med 15 procent vand plus/minus, og korrigeret for vand fik vi 10,4 ton pr. hektar, siger Torben Lei.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste år avlede de på bedriften knapt 11 ton i vinterbyg, og det var da også rekord, selv om de generelt avler godt i vinterbyg. Faktisk så godt, at de ikke helt kan lade være, selv om de burde.

- Jeg havde egentlig sagt, at vi ikke skulle have mere på grund af græsukrudt. Men så tog vi et år mere i 2022, og det gik godt. Og så gør vi det jo igen i år, for vi kan tit og ofte følge med flerårshvede i udbytterne, lyder det.

rich-media-6
Rajgræshøsten blev sen. Foto: Torben Lei.

Ser positivt ud

Med hensyn til resten af høsten på de 720 hektar, der fordeler sig cirka 50/50 mellem ejet og lejet, er Torben Lei positiv.

- Mere, end jeg har været. Vi avlede godt i hveden i 2018, hvor det også var tørt, og vi vil hellere have en tør forsommer, end en våd. Vådt i vådt giver os enormt smittetryk, så generelt vil vi gerne have det som i år, selv om det var lige tørt nok. Men vinterbyggen overraskede positivt, så hveden skal nok gå, siger Torben Lei.

Han peger også på, at bedriftens vårbyg ser tung ud, og at spørgsmålet bare bliver, om det er store kerner eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Spinaten bliver nok det ringeste, men det er igen en afgrøde, vi havde for første gang sidste år, så det rekordår er det billede, jeg kender. I forhold til dét, ligner det jo noget, der er løgn i år. Konsulenten siger, at det ikke går så galt, siger Torben Lei, der regner med måske at kunne tage den ene af de to spinatsorter, i denne uge. Hvis ellers vejret arter sig.

Og så kan det ske at der også er en hvedesort, der er klar inden alt for længe, fortæller Torben Lei.

- Det er Chevignon, som er meget tidlig. Det er også derfor, vi har den. Den er en uge tidligere end andet, og vi avler egentlig rimelig godt i den sort, selv om der mig bekendt ikke er så mange, der har den, siger Torben Lei, og tilføjer, at en nabo har taget sorten ind efter at have set Bækgaards succes og glæde ved den.